Volledig scherm
Een meerderheid van de Clubraad sprak woensdag het vertrouwen uit in het stichtingsbestuur. © Proshots

Stichtingsbestuur Willem II mag commissarissen wegsturen

UpdateEen meerderheid van de Clubraad van Willem II heeft vannacht het vertrouwen uitgesproken in het stichtingsbestuur van Willem II, dat overhoop ligt met de Raad van Commissarissen. Dat betekent dat het stichtingsbestuur nu de vrije hand heeft om de RvC weg te sturen.

Bij de stemming kreeg het stichtingsbestuur de steun van dertien aanwezigen. Drie leden wilden eerst de RvC horen alvorens een besluit te nemen. Maar dat is niet de functie van de Clubraad. Het lijkt nu waarschijnlijk dat de RvC de eer aan zichzelf houdt. Anders moet er een aandeelhoudervergadering worden uitgeschreven waarin de RvC wordt weggestemd.

Het communiqué over de beraadslagingen, dat vroeg in de ochtend werd gepubliceerd, wekte verwarring. Het eindigde met een oproep van het stichtingsbestuur om te komen tot verbinding, eenheid, vertrouwen en samenwerking. Het bleken de zalvende woorden van een voorzitter aan het einde van een vergadering die bijna vijf uur in beslag nam. Het stichtingsbestuur hoopt dat er straks ten behoeve van Willem II over de kampen heen gekeken kan worden. De slotalinea in de verklaring mag niet zo worden uitgelegd dat het stichtingsbestuur daarmee toch aanstuurt op een lijmpoging, bijvoorbeeld via mediation, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Volgens bronnen binnen de club komt zo'n lijmpoging er zeker niet.

Ter discussie

De grote vraag is hoe de Raad van Commissarissen, die in algemeen directeur Berry van Gool niet de man zagen om Willem II in de nabije toekomst verder te voeren, nu met de ontstane situatie omgaat. Ook al is het stichtingsbestuur volgens de RvC ver buiten zijn bevoegdheden getreden door zich met een personeelsaangelegenheid te bemoeien en het voorgenomen ontslag van de algemeen directeur ter discussie te stellen, het krijgt toch voldoende steun van de Clubraad.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat prominenten als voormalig burgemeester Ruud Vreman of Jack Buckens, voormalig directievoorzitter van Interpolis, een bijeenkomst afwachten waar ze weggestuurd worden. De kans is groot dat ze de eer aan zichzelf houden.

De steun van de Clubraad voor het Stichtingsbestuur maakt voor algemeen directeur Berry van Gool de weg vrij om gewoon algemeen directeur te blijven bij Willem II. Die functie bekleedt hij sinds september 2013. Van Gool verklaarde eerder op te zullen stappen als bepaalde leden van de RvC in het zadel zouden blijven.