Volledig scherm
Een overgang van Renato Tapia op huurbasis van Feyenoord naar Willem II is volgens technisch directeur Joris Mathijsen nog lang niet concreet. © Kay int Veen

Tapia dicht bij akkoord met Willem II

Renato Tapia sluit waarschijnlijk maandag aan bij de selectie van Willem II. Technisch-directeur Martin van Geel van Feyenoord verklaarde voor de camera van radio Rijnmond dat beide partijen hard op weg zijn over een verhuur van de 23-jarige verdediger en middenvelder uit Peru.

Eerder op de dag reageerde technisch-directeur Joris Mathijsen van Willem II nogal geïrriteerd op vragen over een mogelijke komst van Tapia. De helderheid kwam deze keer van zijn Goirlese collega in het Feyenoord-kamp.

Ook Giovanni van Bronckhorst maakte er geen geheim van dat Tapia gaat vertrekken. ,,Er komt geen vervanger”, zegt de Feyenoord-trainer. ,,Hij kon op weinig speelminuten rekenen. We zullen voor nog wel meer spelers die weinig in actie kwamen kijken of er een oplossing te verzinnen valt.”

Tapia maakte drie jaar geleden de overstap van FC Twente naar Feyenoord. Dat bleek geen gelukkig huwelijk. Hij kwam er zelden in actie. Tapia begon zijn loopbaan bij Club Esther Grande de Bentin in Peru. Via Jong FC Twente kwam hij in de A-selectie terecht. Een jaar later maakte hij zijn debuut voor de nationale ploeg van Peru. Hij speelde 34 A-interlands, waarin hij drie keer scoorde.

Normaal salaris

Renato Tapia is lang genoeg in Nederland om niet meer als buiten EU-spelers te gelden. Dat betekent dat er een normaal salaris voor hem betaald moet worden. Het is niet duidelijk of Willem II een optie tot koop in de verbintenis heeft opgenomen. Willem II zou voornamelijk kijken naar spelers die een ‘buitenkansje’ waren en die het aan zich kon binden.

Ook is niet duidelijk voor welke positie Tapia bij Willem II in aanmerking komt. Dat beschikt met Thomas Meissner, Freek Heerkens en Jordens Peters over drie ervaren centrumverdedigers, waarvan de laatste tijdens het trainingskamp een fitte indruk maakte.

Het kan ook zijn dat Willem II Tapia als middenvelder wil gebruiken. Dan zou hij een rechtstreekse concurrent worden voor spelers als Elmo Lieftink, Pol Llonch, Vurnon Anita en Attakan Akkaynak.