Volledig scherm
Adrie Koster geeft tips aan Daniel Crowley tijdens het duel met FC Emmen. © BSR Agency

Terugkeer FC Twente kost Willem II twee ton aan tv-gelden

Door de terugkeer van FC Twente krijgt Willem II het komende seizoen minder uit de pot met tv-gelden. Met de inkomsten uit de transfer van Frenkie de Jong is dat wel op te vangen.

Willem II kan woensdag op de slotdag van de eredivisie nog tot een achtste plaats reiken. De Tilburgse club zou ook nog terug kunnen zakken naar de twaalfde plek op de ranglijst. De eindklassering zal niet van invloed zijn op de tv-gelden die de Tilburgse club het komende seizoen zal ontvangen.

Dat klassement wordt over de laatste tien seizoenen opgemaakt. Voor het huidige seizoen geldt de factor tien. Dat telt dus heel zwaar mee. Een hogere klassering nu kan op de langere termijn wel een flink verschil maken. Willem II heeft zich tot doel gesteld een vaste club in het linkerrijtje te worden. Dat zou minimaal een miljoen euro aan tv-inkomsten schelen, toerekenend naar plek negen op de tv-ranglijst.

2,3 miljoen euro aan tv-gelden

Willem II krijgt in het seizoen 2019-2020, in vergelijking tot het huidige seizoen, twee ton minder. Door de promotie van FC Twente, dat in het verleden veel beter presteerde, zakt de Tilburgse club op de tv-ranglijst van de twaalfde plek naar de dertiende plaats. Willem II toucheerde dit seizoen 2,5 miljoen euro aan tv-gelden. Het komende seizoen is dat nog 2,3 miljoen euro.

In het klassement over de laatste tien seizoenen moeten de Tilburgers PEC Zwolle voor laten. De kloof van ruim honderd punten is zo groot dat die zelfs met een achtste plaats dit seizoen niet te overbruggen is, ook al eindigen de Zwollenaren dit seizoen waarschijnlijk op een dertiende plaats.

Volledig scherm
© BSR Agency

FC Twente

FC Twente, de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie, heeft ondanks de degradatie van het afgelopen jaar en de malversaties in het verleden voldoende punten over om boven Willem II in te stromen. Van de andere kandidaten voor promotie heeft de Tilburgse club niets te vrezen. NEC verliet de eredivisie met een hogere positie op de tv-ranglijst dan Willem II. Die voorsprong is het kwijt. Dus stroomt NEC lager in als het zou promoveren. Clubs als Sparta, Cambuur Leeuwarden, RKC Waalwijk, Sparta en Go Ahead hebben minder punten en dus een lagere klassering bij promotie. TOP Oss en Almere City speelden nooit in de eredivisie. FC Den Bosch deed dat de laatste tien jaar niet en zou bij promotie ook op nul punten beginnen.