Volledig scherm
Mobiele eenheid op het Centraal Station zaterdag toen de Willem II supporters arriveerden in Amsterdam. © Marloes Laarschot

Vastgehouden Willem II-fans ondernemen juridische stappen tegen politie en gemeente Amsterdam

Willem II-supporters hebben daadwerkelijk juridische stappen ondernomen tegen de politie en gemeente Amsterdam. Er is een Wob-verzoek gestuurd waarin om opheldering wordt gevraagd over de situatie rondom de vastgehouden supporters voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax. De club heeft de supporters gesteund, zoals beloofd.

Tilbo.com meldt dat er woensdag een Wob-verzoek is gestuurd aan Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Het verzoek is ondertekend door Stichting KingZine, Supportersclub Willem II. Berry van Gool zette zijn handtekening namens de club. Willem II had al aangegeven de supporters te steunen bij juridische stappen. 

In het verzoek, online bijgevoegd, vragen de supporters om openheid en willen zij de documenten zien die betrekking hebben tot risicoanalyse en het noodbevel. 

In Amsterdam werden de supporters op 3 november ingesloten door de politie en stuk voor stuk gefouilleerd en op de foto gezet. De pakweg 150 fans reisden die dag op eigen gelegenheid naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen Ajax. Zonder toegang tot sanitaire voorzieningen, eten en drinken, hebben de supporters daar enige tijd moeten doorbrengen. Uiteindelijk is besloten dat de groep terug de trein in moest, om vervolgens af te reizen naar het stadion. De stad mochten ze vanwege een noodbevel van de gemeente Amsterdam niet in. Dat leidde tot veel verontwaardiging. Verklaringen van supporters en de politie Tilburg en de politie Amsterdam stonden lijnrecht tegenover elkaar. Willem II besloot na het inwinnen van informatie de supporters te steunen. Dat leidde dus tot het Wob-verzoek.