Volledig scherm
Fran Sol, Pedro Chirivella, Thom Haye, en Kostas Tsimakis na de goal in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (0-1). © ANP Pro Shots

Willem II 2017-2018: weinig doelpogingen, maar wel efficiënt

Slechts 362 doelpogingen deed Willem II in het zondag afgesloten seizoen 2017-2018. Alle andere eredivisieclubs waagden vaker een schot of kopbal op het vijandelijke doel. 

Dat de Tilburgers dan toch op de dertiende plaats konden eindigen, hebben ze te danken aan hun efficiëntie. Vijftig competitietreffers uit 362 doelpogingen betekent 14% efficiëntie. Alleen Feyenoord (15%) scoorde wat dat betreft hoger. 

Weinig de bal

Willem II had maar weinig de bal. Net als Excelsior, Sparta en FC Twente kwamen de Tilburgers uit op een seizoenstotaal van 45%. Alleen Roda JC (44%) en VVV (42%) liepen nog meer achter hun tegenstander aan. 

 De nieuwe Willem II-trainer Adrie Koster moet proberen om zijn (veelal nieuwe) spelers beter te prepareren op standaardsituaties van de tegenstander. Liefst 25 keer viel daar een doelpunt uit dit seizoen en daarmee is de Tilburgse club verreweg de koploper. Ook als we de penalty's niet meetellen, scoort Willem II nog hoog. Negen corners en zes vrije trappen 'vielen binnen'; alleen Sparta moest dat nog iets vaker toestaan (15 om 16). 

Toeschouwers

Voor wat betreft het aantal toeschouwers bij thuiswedstrijden scoorde Willem II hetzelfde als het op de ranglijst in de eredivisie deed: plek 13. Er kwamen gemiddeld 12.421 mensen naar een thuisduel van de Tricolores kijken. Ajax trok het meeste publiek (52.036 gemiddeld), Excelsior het minste (4.160). 

Volledig scherm
Freek Heerkens gaat een kopduel aan met Klaas Jan Huntelaar tijdens Willem II - Ajax. © Pro Shots
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement