Volledig scherm
AZ-trainer John van den Brom met Mats Seuntjens. © Photo News

Willem II - AZ: wat zeggen de statistieken?

TILBURG - Willem II krijgt zondag (12.30 uur) de ploeg op bezoek die beter scoort in uitwedstrijden dan alle andere eredivisionisten dit seizoen tot dusverre. AZ haalde 60 procent van z'n punten (21 van de 35) buitenshuis.

Bijkomend probleempje voor Willem II: de Tilburgers hebben momenteel tegen geen team een langere lopende reeks eredivisieduels zonder zelf te scoren dan tegen AZ (4, net als tegen Feyenoord en NEC). Aan de andere kant: de ploeg van trainer Erwin van de Looi boekte drie van z'n zes eredivisiezeges dit seizoen in de laatste zes speelronden.

In het eerste kwartier van een wedstrijd krijgt Willem II dit seizoen vrijwel nooit een tegentreffer. Dat gebeurde alleen in de Arena tegen Ajax (in de eerste minuut!), maar die wedstrijd werd alsnog gewonnen: 1-2.

AZ staat momenteel knap op de vierde plaats in de eredivisie, maar wist in z'n laatste elft competitiewedstrijden niet 'de nul' te houden achterin. Dat is voor het eerst sinds april 2013, toen die reeks stopte na 13 duels. AZ-doelman Tim Krul kreeg tot nu toe in de eredivisie in het doel van de Alkmaarders elf schoten op doel te verwerken en wist slechts zesmaal redding te brengen (5 tegendoelpunten).

Willem II won 9 negen van de 23 voorgaande thuisduels met AZ in de eredivisie (4x gelijk en 10x verlies), maar verloor de ontmoeting vorig seizoen met 0-2. Met die cijfers moesten de Tricolores eerder dit seizoen ook voor de Alkmaarders buigen in de uitwedstrijd. Jahanbaksh en Garcia scoorden.

En dan nog een statistiekje waar AZ zich aan kan vastgrijpen: John van den Brom verloor als trainer geen van zijn voorgaande zes eredivisieduels met Willem II (5x winst, 1x gelijk).

poll

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
1231 stemmen