Volledig scherm
Vangelis Pavlidis (Willem II, links) in duel met Teun Koopmeiners © VI Images
1
EINDE
1
  • Mats Köhlert 31'
  • Teun Koopmeiners 22'

Willem II houdt punt over aan spektakelstuk tegen AZ

Willem II speelde in een spectaculaire wedstrijd met 1-1 gelijk tegen AZ. Na een matig eerste half uur waren de Tilburgers minimaal gelijkwaardig aan de nummer drie van de eredivisie. 

Het leverde geen zege op omdat Vangelis Pavlidis vier minuten voor tijd faalde vanaf de penaltystip en ook Che Nunnely nog twee enorme kansen liet liggen in een fase dat beide ploegen vol voor de zege gingen. 

AZ verzuimde in de eerste helft aanvankelijk verder afstand te nemen. Het kreeg daar wel een paar kansen voor. Zo profiteerde Dani de Wit niet van een flater van Timon Welenreuther, die een inzet los liet. De Duitse doelman kon met een duik naar de hoek zijn eigen fout nog herstellen. Calvin Stengs beloonde een prachtige dieptepass van Teun Koopmeiners ook al niet met een treffer. Zijn inzet eindigde op het dak van het Tilburgse doel. Uit de tegenaanval prikte Mats Kohlert de gelijkmaker binnen. Dat deed hij na een Grieks duet. Vangelis Pavlidis legde de bal met de borst klaar voor Marios Vrousai. Die stuurde de Duitser met een steekpass weg om AZ de vierde tegentreffer van het seizoen te bezorgen.

Tegen de verhoudingen in

Dat was op dat moment tegen de verhouding in. De eerste dreiging kwam weliswaar van Willem II, dat liep in het eerste halfuur voornamelijk achter AZ aan. Dat had veel meer balbezit. Myron Boadu dwong Wellenreuther al snel tot een redding. Die zag na zwak uitverdedigen van Miquel Nelom een schot van De Wut net naast gaan. AZ had een strafschop nodig om op voorsprong te komen. Driess Saddiki gleed bij een uitbraak van AZ wat ongelukkig tegen het standbeen van Boadu aan. Een ongelukkige overtreding, maar op de beslissing van scheidsrechter Dennis Higler viel weinig aan te merken. Bij de bekerontmoeting vorig seizoen tegen AZ wist Wellenreuther wel raad nu strafschoppen. Nu stuurde Koopmeiners hem de verkeerde hoek in.

Met Mike Trezor Ndayishimiye in de ploeg voor Vrousai begon Willem II aan de tweede helft. AZ zette de Tilburgse ploeg opnieuw flink onder druk. Stengs slaagde er niet in om de vrijstaande Boadu te bereiken. Een combinatie van Svensson en Midtsjo leverde slechts een corner op. Toch was het Ndayishimiye die Bizot tot de eerste grote redding dwong. Een vrije trap van grote afstand schoot hij in de uiterste hoek. De doelman van AZ was er net op tijd bij. Willem II putte er moed uit en kwam ook geregeld tot aardige aanvallen. Maar Freek Heerkens kreeg zijn voet niet lekker tegen een voorzet van Kohlert, Een schot van Pavlidis werd ook al een prooi voor Bizot.

Willem II draait de wedstrijd om

Willem II kreeg AZ aan het wankelen. Ndayishimiye deponeerde een vrije trap op de onderkant van de lat. Pavlidis kon een corner net niet beroeren. Van onder een Willem II-paraplu zag AZ-trainer Arne Slot heeft even kansen regenen voor de Tilburgers. Maar in de slotfase had AZ de controle terug en moest ook Wellenreuther naar de hoek om een vrije trap te keren. Holmen verlengde een schot van de Japanse invaller Sugawara tot corner. Dat nam met een gelijkspel geen genoegen. Met aanvaller Druijf voor Svensson ging het op jacht naar de drie punten.

De beste kans was echter voor Willem II. Vier minuten voor tijd maakte Wijndal een overtreding op Pavlidis van het kaliber dat AZ voor de pauze een penalty opleverde. Ook nu ging de bal op de stip. Maar Pavlidis mikte over. Boadu incasseerde in de slotminuut nog een tweede gele en dus rode kaart.