Volledig scherm
Foto: ANP

Willem II lijkt hapklare brok voor PSV

TILBURG - Zaterdag staat in Tilburg de enige Brabantse derby in de eredivisie op het programma: Willem II - PSV. Voor PSV is een bezoek aan Willem II doorgaans de makkelijkste uitwedstrijd van het seizoen. Tegen geen enkele club in de eredivisie boekten de Eindhovenaren in uitduels in het verleden meer overwinningen dan tegen de Tilburgers.

Maar PSV komt niet altijd de drie punten ophalen in het Koning Willem II stadion. Vorig seizoen eindige het duel in Tilburg tussen de enige twee Brabantse clubs in de eredivisie bijvoorbeeld in een 2-2 gelijkspel. De laatste thuisoverwinning van Willem II op PSV dateert van 28 maart 2004, toen het 3-1 werd door treffers van Bart Van den Eede (2) en Tom Caluwe. Namens de bezoekers deed Johan Vonlanthen toen wat terug.

Geen pikstart
Willem II kende dit seizoen bepaald geen pikstart. Met 10 punten uit 12 wedstrijden staat de ploeg van Erwin van de Looi op de voorlaatste plaats. Scoren blijkt lastig voor de Tricolores, die pas negen keer de doelman van de tegenstander wisten te verschalken. In zes van de laatste negen competitiewedstrijden lukte het Willem II niet om te scoren.

Nigel Bertrams, Dries Wuytens en Freek Heerkens speelden in de jeugd bij PSV, maar haalden er nooit het eerste elftal. Ook Funso Ojo heeft een verleden in Eindhoven. Hij speelde wel (11) eredivisieduels voor PSV. Hij debuteerde in een uitwedstrijd tegen Willem II op 20 mei 2009: 0-3.

PSV is ongeslagen in zijn laatste zes eredivisieduels: er werd 3x gewonnen en 3x gelijkgespeeld. De equipe van Phillip Cocu heeft na 12 speelronden al elf verliespunten, twee meer dan vorig seizoen na evenveel duels. Maar op vreemde bodem is PSV in de eredivisie al ruim een jaar ongeslagen (17x winst, 2x gelijk), sinds de 2-1 nederlaag bij Heracles op 19 september 2015. PSV maakte 16 van z'n 20 doelpunten deze competitie in uitwedstrijden.

Onwaarschijnlijk
Dat Willem II de nul houdt zaterdagavond, lijkt onwaarschijnlijk. PSV wist namelijk in z'n laatste 36 uitwedstrijden in competitieverband altijd te scoren. De laatste keer dat dat niet lukte was op 28 september 2014, toen de ploeg met 1-0 onderuit ging in Heerenveen.

PSV en Willem II hebben dit seizoen veel doelpogingen nodig om te scoren. Net als PEC Zwolle scoorden ze slechts met 8% van hun schoten en kopballen. Van alle clubs in de eredivisie doet alleen Roda JC (4 procent) dat slechter.