Volledig scherm
Warner Hahn, doelman van Heerenveen. © BSR Agency
WNS
2
EINDE
2
  • Hicham Faik 48'
  • Dries Saddiki 76'
4
strafschoppen
3
  • Vangelis Pavlidis 20'
  • Damil Dankerlui 81'

Willem II na penalty’s uit bekertoernooi

Willem II is woensdagavond uitgeschakeld in het bekertoernooi. Heerenveen was in Friesland beter in het nemen van strafschoppen. De wedstrijd was in 2-2 geëindigd in reguliere speeltijd en in de verlengingen werd er niet gescoord.

Jordens Peters ontbrak met spierklachten ‘uit voorzorg’ in de selectie van Adrie Koster, die Miquel Nelom als linksback had geposteerd en Freek Heerkens op de plek van Peters centraal achterin, inclusief diens aanvoerdersband.

Slechts vijfduizend supporters hadden de moeite genomen naar het Abe Lenstra Stadion te komen voor deze bekerontmoeting tusen de nummers acht en drie van de eredivisie.

Het duurde even voordat het duel echt op gang kwam, maar bij de eerste serieuze kans voor Willem II was het in de 20ste minuut meteen raak. Mike Trésor Ndayishimiye ging er vandoor op de rechterflank en gaf een strakke, lage voorzet. Spits Vangelis Pavlidis wist wat ging komen en was er als de kippen bij om de 0-1 binnen te prikken.

Griekse wissel

Even later kreeg de Griekse spits een beuk in zijn zij van Sven Botman, waarna Pavlidis het nog probeerde maar in de 37ste minuut moest uitvallen. Zijn vervanger was niet Paul Gladon, maar Marios Vrousai. Die stond nog geen minuut in het veld toen hij een opgelegde kans kreeg op de 0-2. Hij tilde de bal na een fraaie voorzet van Ché Nunnely echter over de lat.

Dat kwam Willem II duur te staan, want direct na rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Bij een sliding raakte Bart Nieuwkoop de bal, waarna Chidera Ejuke wat makkelijk over het been van de verdediger viel. Penalty, oordeelde scheidsrechter Pol van Boekel ten onrechte. Er was geen VAR die hem kon corrigeren. Hicham Faik verzilverde het buitenkansje vanaf elf meter via de onderkant lat: 1-1. Heerenveen kreeg er energie door en hield een tijdje de druk er op bij Willem II.

Adrie Koster besloot in de 63ste minuut tot een dubbele wissel: Damil Dankerlui en Paul Gladon kwamen in het veld voor Bart Nieuwkoop en Mats Köhlert.

Saddiki ongelukkig

Het leverde niet het gewenste resultaat op. Een kwartier voor tijd viel ook de 2-1. Chidera Ejuke tikte de bal over doelman Wellenreuther heen, de keeper botste met Heerkens en in een poging de zaak te redden gleed Driess Saddiki de bal over de eigen doellijn. En anders had Ejuke dat wel gedaan.

Maar met de veerkracht van Willem II zit het wel snor dit seizoen, bewees de ploeg al meermaals. Na een voorzet van Nelom vanaf links kopte Dankerlui de bal fraai binnen in de 81ste minuut: 2-2. Adrie Koster riep direct na die treffer Saddiki en Nelom bij zich voor instructies. Maar er vielen geen doelpunten meer in de reguliere speeltijd, vooral dankzij een prachtredding van Wellenreuther in de 90ste minuut op een schot van Rodney Kongolo.

Wellenreuther op stoom

In de eerste verlenging geen kansen, in de tweede kopte eerst Nunnely net over uit een voorzet van Nelom. Vervolgens moest Dankerlui met een uiterste krachtsinspanning ingrijpen na aarzelend ingrijpen van Holmen en uitglijden van Wellenreuther. De keeper stond even later op de goede plek om een omhaal van invaller Rami Hajal onschadelijk te maken. En in de 118e minuut voorkwam de Duitse doelman met een heel fraaie reflex dat de vrijstaande Espejord de 3-2 binnenschoot.

Penalty’s dus, net zoals in 2001 toen beide ploegen ook in Heerenveen tegen elkaar speelden in het bekertoernooi. Toen wonnen de Friezen de ‘loterij’. Nu begon Heerkens en die schoot hoog over. In het vervolg van de serie wist Wellenreuther één pingel van de Friezen te pakken, maar vervolgens miste Marios Vrousai namens Willem II. Ejuke schoot vervolgens raak en schakelde zo Willem II uit.