Volledig scherm
© BSR Agency
1
EINDE
1
  • Mounir El Hamdaoui 90'+3'
  • Renato Tapia 16'

Willem II verspeelt in extra tijd dure punten bij Excelsior

Twee weken voor de bekerfinale begaf Willem II zich zondagmiddag alvast in de schaduw van de Kuip. Het duel op Woudenstein tegen Excelsior duurde drie minuten te lang voor een nieuwe zege. Mounir el Hamdaoui bezorgde de thuisploeg nog een punt: 1-1.

De teleurstelling aan Tilburgse kant was groot. Willem II verzuimde de achterstand op Heracles tot twee punten terug te brengen en Vitesse en FC Utrecht tot op een punt te naderen. Nu zal het donderdag door te winnen van PSV de kansen op play offs om Europees voetbal levend moeten houden.

Willem II moest het tegen Excelsior zonder doelman Timon Wellenreuther doen. De Duitser mist waarschijnlijk ook de wedstrijd donderdag tegen PSV. Hij heeft een heupblessure. Michael Woud greep de kans om zich te revancheren voor zijn mislukte debuut tegen Fortuna Sittard, maar had daarvoor wel de coulance van scheidsrechter Allard Lindhout voor nodig. Die bestrafte na een dik kwartier een ongelukkige handsbal van de Nieuw-Zeelandse keeper net buiten zijn strafschopgebied met een vrije trap. Woud kwam op weg naar de bal in botsing met Fernando Lewis. Er zijn scheidsrechters die voor zo’n handsbal rood trekken.

Tapia

Willem II stond op dat moment net met 0-1 voor. Een uithaal van Renato Tapia van zeker 25 meter was via de paal in het doel geploft. Het was een prachtige treffer, die de familie Tapia op de tribune uitbundig vierde. De Tilburgers moesten het ook van een dergelijke treffer hebben omdat de eindpass zwak verzorgd was en Fernando Lewis de bal bij voorzetten een paar keer te hard voor het doel joeg. Willem II speelde zoals vorige week tegen PEC Zwolle. Het middenveld, Pol Llonch voorop, was sterk in het veroveren van ballen. Maar in de laatste fase was het allemaal net te slordig. Er was na een steekpass van Marios Vrousai nog wel een kans voor Alexander Isak. Maar die trof Alessandro Damen op zijn weg.

Dat Willem II met een voorsprong kon gaan rusten had het zodoende ook te danken aan zijn doelman. Woud wierp zich dapper in de strijd toen Ali Messaoud voor hem opdook en deed datzelfde bij een doorbraak van Luigi Bruins. Van dat laatste had Willem II na de rust geen last meer. Met de snelle Marcus Edwards probeerde Excelsior, dat moest winnen, het op een andere manier. Oude Kotte kwam voor Burnet, die geregeld door Lewis voorbij gestoken werd.

Secuur

Excelsior probeerde het wel. Maar Willem II verdedigde redelijk secuur, maar deed aanvallend niets meer. Alleen Edwards glipte een keer door de linies alvorens de Rotterdammers in de laatste 25 minuten een vierde aanvaller binnen de lijnen brachten. De Engelsman strandde ook al op Woud. Trainer Adrie Koster van Willem II bracht Vurnon Anita als bewaker van Ali Messaoud voor Marios Vrousai. Tapia schoof wat verder naar voren en kreeg met Koolwijk te maken. In de nieuwe samenstelling was er eerst een gevaarlijk afstandsschot van de Peruaan, waar Damen de nodige moeite mee had.

Bij Willem II moest Isak en in de laatste vijf minuten zijn vervanger Karim Coulibaly het voorin maar uitzoeken. Het naar een doelpunt hunkerende Excelsior zag Mounir el Hamdaoui scoren, maar die goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Een paar keer ook smoorde de bal in het Tilburgse strafschopgebied. Dan was het vaak Tapia, die ook driemaal een doelpoging blokte, die redding bracht.

Ontluistering

De bevrijdende treffer leek er drie minuten voor tijd te komen. Herve Matthys maakte hands. Lindhout wees naar de stip, maar werd door de VAR naar de kant ontboden. De strafschop kwam er niet. Op die beslissing viel weinig af te dingen. Het was wel opvallend dat Jordens Peters en niet Daniel Crowley, die als tweede op het lijstje staat, de penalty zou gaan nemen.

Willem II leek zonder kleerscheuren de finish te halen, maar de gelijkmaker kwam er toch. El Hamdaoui liet nog eens zien waarom Willem II zijn favoriete tegenstander is. Hij schoot van dichtbij binnen, tot ontluistering van de Tilburgers. Die moeten nu stunten tegen PSV om dan – na de bekerfinale – door te kunnen schakelen naar het scenario ‘play-offs’. Al kan bekerwinst de Tilburgers al dat rekenwerk nog besparen.

Tegen PSV kan Willem II donderdag niet beschikken over Diego Palacios. Die liep tegen zijn vijfde gele kaart aan en is geschorst.