Volledig scherm
Willem II-spits Fran Sol. © Pro shots

Willem II wacht traditioneel lastige Brabantse derby tegen PSV

Zaterdagavond staat de ontmoeting tussen PSV en Willem II op het programma. De Brabantse derby is traditioneel een lastige uitwedstrijd voor de Tricolores. In 41 wedstrijden wisten de Tilburgers maar twee keer te winnen.

Voor de laatste overwinning van Willem II in Eindhoven moeten we een paar decennia terug in de tijd. Naar 1983 om precies te zijn. Door doelpunten van Toon Nelemans en Clemens Bastiaansen wist Willem II destijds met 1-2 te winnen. In 2012 was het elftal van toenmalig coach Jurgen Streppel dicht bij een nieuwe stunt. In het Philips-stadion kwam Willem II binnen twintig minuten op een comfortabele 0-2 voorsprong. Uiteindelijk ging de derby alsnog met 3-2 verloren.

Tilburgs verleden

In Eindhoven spelen twee spitsen met een Willem II-verleden. Sam Lammers speelde in de jeugdopleiding van Willem II, alvorens hij naar Eindhoven verkaste. Ook basisspeler Jurgen Locadia liep een tijd in Tilburg rond. Voor hij zijn wedstrijden in de jeugdopleiding speelde, stalde Willem II hem bij amateurclub RKSV Sarto. Op zijn zestiende verkaste Locadia naar PSV, zonder een minuut in het eerste van Willem II te hebben gespeeld. 

Nul houden

Als Willem II tegen de koploper van de Eredivisie de nul weet te houden, zou dat voor het eerst zijn in negen competitieduels. Doelman Timon Wellenreuther moest al veertien keer vissen dit seizoen. Alleen Roda JC kreeg meer doelpunten tegen, 16 in totaal. 

Aan de andere kant hopen de spitsen Willem II op weg te helpen. Zo staat Fran Sol sinds zijn komst naar het Koning Willem II Stadion op eenzame hoogte. De Spanjaard staat op dertien doelpunten in zijn periode in Tilburg. In diezelfde periode scoorde geen een andere speler meer dan vijf doelpunten voor de Tricolores. Zijn nieuwe Sloveense collega, Etien Velikonja, is ook op dreef. In drie eredivisie duels scoorde de spits twee keer. Het is nog niet zeker of Velikonja mee kan doen tegen PSV.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement