Volledig scherm
© Getty Images

Pitana fluit WK-finale, bijrol voor Kuipers

Niet Bjorn Kuipers, maar de Argentijn Nestor Pitana fluit komende zondag de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië. Kuipers moet het doen met een rol als vierde official. 

Pitana leidde een maand geleden ook al de openingswedstrijd op het WK, tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Kuipers hoopte vurig zijn tweede mondiale eindronde te mogen afsluiten met het fluiten van de finale. De 45-jarige scheidsrechter uit Oldenzaal moet echter genoegen nemen met een rol als vierde official. Kuipers regelt onder meer de wissels en komt alleen binnen de lijnen als er iets gebeurt met Pitana. Erwin Zeinstra, een van de twee vaste assistenten van Kuipers, fungeert als reserve-assistent in Moskou.

Volledig scherm
Nestor Pitana tijdens het duel tussen Frankrijk en Uruguay. © Getty Images

De Nederlandse toparbiter vervulde de rol van vierde official woensdag ook al tijdens de halve finale tussen Kroatië en Engeland (2-1 na verlenging). Kuipers floot zelf de groepswedstrijden Egypte - Uruguay en Brazilië - Costa Rica, de achtste finale tussen Rusland en Spanje en de kwartfinale Engeland - Zweden. Voor de eindstrijd tussen twee Europese landen kiest de FIFA voor een Zuid-Amerikaan. De wedstrijd om het brons tussen België en Engeland staat zaterdag in Sint-Petersburg onder leiding van Alireza Faghani uit Iran.

Het WK is het laatste grote toernooi van Kuipers, die het na twee WK's (2014 en 2018) en twee EK's (2012 en 2016) tijd vindt om plaats te maken voor Danny Makkelie. De tien jaar jongere Makkelie is ook in Rusland actief, als video-arbiter. De Zuid-Hollander maakt in die rol nog kans op de WK-finale.

Kuipers floot de finales van de Europa League (2013 en 2018), Confederations Cup (2013) en Champions League (2014). ,,De WK-finale leiden is een jongensdroom, voor een scheidsrechter is dat het hoogst mogelijke. Maar het is onvoorspelbaar'', zei Kuipers voor vertrek naar Rusland. ,,Op een WK fluiten meer klasbakken.''

Volledig scherm
Gareth Southgate (links) in gesprek met Björn Kuipers. © AFP

Makkelie assistent 

Ook Danny Makkelie krijgt een rol bij de finale. De 35-jarige Makkelie fungeert in de controlekamer van de video-arbitrage in Moskou als assistent van de Italiaan Massimiliano Irrati, die het kwartet video-arbiters aanvoert. 

Op het WK in Rusland wordt voor het eerst gebruik gemaakt van video-arbitrage. Makkelie zat de afgelopen weken bij heel wat wedstrijden achter de tv-schermen in de centrale controlekamer in Moskou. Tijdens de finale helpt hij samen met Irrati en video-arbiters uit Argentinië en Chili de Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana, die op het veld de leiding heeft. De video-arbiters kunnen ingrijpen bij doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en als een verkeerde speler een kaart krijgt.