Volledig scherm
De kroonprins van de Saoedi's, FIFA-baas Infantino en Poetin na het eerste doelpunt van de Russen. © videostill

Voor onze benzineprijs is een gelijkspel vandaag de ideale uitslag

Rusland speelt vandaag de openingswedstrijd van het WK tegen Saoedi-Arabië. Sportief is dat niet per se ontzettend interessant, maar voor onze portemonnee wel. Achter de schermen vindt topoverleg plaats over de oliemarkt, dat grote invloed kan hebben op de prijs aan de pomp. 

We zullen er niet omheen draaien. De uitslag van de openingswedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië heeft op het verloop van dit WK voetbal vermoedelijk weinig tot geen invloed. Met het gastland en de zandbakploeg staan de nummer 70 en 67 van de FIFA-wereldranglijst tegenover elkaar. Lager geklasseerde teams doen er dit jaar niet mee.

Toch is de wedstrijd in het Loezjniki stadion ook voor ons Nederlanders wel degelijk relevant. In elk geval voor een deel van ons - dat deel dat een auto bezit.  Want geloof het of niet: het verloop van de wedstrijd tussen de brekebenen van dit WK kan van invloed zijn op de prijs die we over een paar weken aan de benzinepomp betalen.

Dat zit zo. Als je er een andere ranglijst bij pakt - die van de grootste olie-exporteurs ter wereld - dan staan Rusland en Saoedi-Arabië niet onderaan, maar helemaal bovenaan. De Russen nemen ruim 11 procent van de olie-export voor hun rekening, de Saoedi's zelfs bijna 16 procent.

Tijdens het treffen tussen beide landen, dat om 17.00 uur begint, staat een ontmoeting gepland tussen Russisch president Vladimir Poetin en Mohammed Bin Salman, kroonprins van Saoedi-Arabië. Samen bekijken ze de wedstrijd, maar het gesprek zal niet alleen gaan over de reddingen van keeper Igor Akinfeev en de loopacties van spits Mohammed Al-Sahlawi. Eén onderwerp staat bovenaan de agenda: de olieprijs.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Vladimir Poetin, hier met de koning van Saoedi-Arabië. Vanmiddag ontmoet hij zijn zoon. © AP

Not good

Donald J. Trump on Twitter

Oil prices are too high, OPEC is at it again. Not good!

Die is namelijk aan de hoge kant, en dat is 'not good', om in de woorden van de Amerikaanse president Donald Trump te spreken. De hoogte van de olieprijs bepaalt voor een belangrijk deel de prijs van benzine en diesel. Als er twee landen zijn die daar iets aan kunnen doen, zijn het Rusland en Saoedi-Arabië wel. En dus is het ook in het belang van de Nederlandse tv-kijker dat hun ontmoeting een beetje soepel verloopt.

De oliemarkt is momenteel heel krap. Het aanbod is gedaald, onder meer door de chaos in Venezuela en door de sancties die Iran troffen. Ook Irak heeft moeite om de productie op peil te houden. Daardoor kost een vat olie inmiddels 80 dollar, bijna twee keer zoveel als een jaar terug. Aan de pomp kost een litertje Euro 95 daarom al snel 1,78 euro.

Rusland en Saoedi-Arabië kunnen daar iets aan doen. Zij kunnen de productie van olie verhogen. En het goede nieuws is dat beide landen wel bereid lijken om dat te doen, stelt ING-marktanalist Warren Patterson. ,,Ze zitten op één lijn. Beide hebben ze reservecapaciteit, Rusland dringt al langer aan op productieverhoging. Ze moeten het er alleen over eens worden met hoeveel, maar dat moet wel lukken." 

Toch is het geen appeltje eitje. Rusland en Saoedi-Arabië gaan er namelijk niet alleen over: ze moeten dat doen in overleg met het verbond van olieproducerende landen - de OPEC. ,,De grootste uitdaging voor Rusland en Saoedi-Arabië is het vinden van een gezamenlijke strategie, waarmee ze ook de andere landen er van overtuigen dat de productie omhoog moet."

Klem

Die zitten daar namelijk helemaal niet op te wachten. Neem Iran en Venezuela: die zitten volledig klem en kunnen geen vat extra exporteren. De enige manier waarop ze hun inkomsten nog enigszins op peil kunnen houden, is een hoge olieprijs. En die prijs daalt juist, als Rusland en Saoedi-Arabië hun zin krijgen. Die landen zullen dus alle zeilen moeten bijzetten om de rest voor hun plan te winnen.

Beide landen zullen dus een eenheid moeten vormen, en dan helpt het vermoedelijk wel als Poetin het de Saoedische kroonprins vanmiddag een beetje naar de zin kan maken. Wat dan absoluut niet helpt, is een ontketend Rusland dat de woestijnbewoners met 5-0 van de mat veegt. Een dikke zege voor de Saoedi's zal ook niet echt sfeerverhogend werken, Poetin zal voor het oog van de wereld niet voor schut willen staan.

Het ideale scenario? Een gelijkspelletje, met niet al te veel doelpunten, zodat beide heren een beetje tijd overhouden om een doortimmerd plan te smeden. 1-1, met de Russische gelijkmaker in de laatste minuut. Iedereen blij - ook de autobezitters.

Volledig scherm
Oud-Feyenoorder Fedor Smolov mag vanmiddag wel scoren, maar liefst niet te vaak. © Getty Images