Volledig scherm
PREMIUM
Manon Melis © Marco De Swart

‘Vivianne haalt de 100 goals makkelijk, ze is levensgevaarlijk’

Oud-international Manon Melis is met 59 doelpunten topscorer aller tijden van Oranje, maar het lijkt erop dat dit record snel wordt gebroken door Vivianne Miedema (58). ,,Vivianne is een echte goalgetter, ze is levensgevaarlijk.’'

Manon Melis (32 jaar) vindt het niet erg dat ze binnenkort haar status als topscorer aller tijden van Oranje kan kwijtraken aan Vivianne Miedema (22). Nog slechts één doelpunt is het verschil. ,,Dus ik geniet nog maar even van mijn topscorerstitel”, zegt de geboren Ridderkerkse lachend. ,,Het is leuk om in de boeken te staan, maar records zijn er om gebroken te worden, toch?”

Zelf brak Melis, van 2004 tot 2016 international, het Oranje-record op 23-jarige leeftijd door twee doelpunten te maken in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland (0-4). Daarmee passeerde ze Marjoke de Bakker, die tussen 1979 en 1991 tot 29 doelpunten kwam. Na afloop van de wedstrijd ging haar telefoon.

,,Marjoke belde om me te feliciteren. Ik vond het erg leuk dat ze dat deed. Het record stond natuurlijk al een tijdje. Dat was wel even een besefmomentje van: oké, ik ben nu de topscorer van Oranje. Verder heeft het me nooit echt beziggehouden. Het is vooral ná mijn spelerscarrière dat ik zo in de media wordt genoemd.”