Bewoners sociale huurwoningen krijgen dit jaar geen huurverhoging
Het kabinet bevriest de huren voor alle sociale huurwoningen in Nederland. Dat zijn huizen met een gereguleerde huurprijs. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren besloten na een oproep van de Tweede Kamer.
Delen per e-mail
Normaal gesproken gaat jaarlijks de huur in juli omhoog voor alle huurders. Dit jaar zou dat maximaal 2,4 procent zijn (inflatie plus 1 procent). De maatregel heeft een gunstig effect op de portemonnee van zo'n 2,5 miljoen huishoudens. Het kabinet compenseert verhuurders structureel met 200 miljoen euro voor de mindere inkomsten. Daar moet wel dekking voor worden gevonden in de begroting.
De Tweede Kamer nam vorige week onverwachts een motie aan van de SP, dat het kabinet opriep om op deze manier huishoudens die in de knel zitten vanwege corona financieel tegemoet te komen. De VVD was bij eerdere voorstellen tegen een algemene bevriezing van de huren, maar besloot nu voor te stemmen. Het CDA noemde dat zo vlak voor de verkiezingen opportunistisch.
Gemiddeld scheelt het de huurders zo’n 6 euro per maand, schrijft Ollongren in een Kamerbrief. De huurbevriezing betekent dat alle verhuurders die gereguleerde huurwoningen verhuren, geen verhoging mogen vragen aan hun huurders. Dat geldt ook voor kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Alleen als een huis is verbouwd of verduurzaamd is het wel mogelijk dat de huurder een daaraan verbonden huurverhoging krijgt.
Compensatie
Woningcorporaties moeten nog wel worden gecompenseerd voor de mindere huurinkomsten, waarschuwt Ollongren. Naar schatting gaat ze de huurbevriezing zo'n 180 miljoen euro kosten. Het is juist de bedoeling dat ze genoeg geld overhouden om nieuwe woningen te bouwen. Andere verhuurders van sociale huurwoningen missen vermoedelijk zo’n 85 miljoen euro aan inkomsten. Ollongren onderzoekt nog hoe die laatste groep verhuurders gecompenseerd kan worden en een volgend kabinet dekking kan vinden in de begroting.
,,Dit is goed nieuws voor alle mensen die huren in de sociale sector”, zegt de demissionair minister. ,,Ik wil er tegelijk voor zorgen dat het niet ten koste gaat van de bouw, onderhoud en verduurzaming. Het is voor mensen belangrijk dat er voldoende nieuwe woningen bijkomen, dat huurwoningen worden onderhouden en dat de verduurzaming van de bestaande woningen doorgaat.”
Wat betreft het CDA moet het geld komen van de investeringskorting voor grote bedrijven (BIK). ,,Met een deel van de BIK stimuleer je namelijk de bouw, een katalysator van economische ontwikkeling en werkgelegenheid”, aldus CDA-Kamerlid Julius Terpstra.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Smalste huisje van Londen staat te koop: ruim miljoen euro voor gevel van 1,7 meter
Het smalste huisje van Londen staat te koop. De voorgevel is nauwelijks 1,7 meter breed, maar het piepkleine pandje kost toch meer dan een miljoen euro. ,,Er zijn genoeg woningen met vier verdiepingen te vinden, maar zulke charme vind je nergens anders. Noem het een streepje Londense magie”, aldus makelaar David Myers. -
PREMIUM
Ouderen verruilen huis graag voor appartement, maar eerste stap is lastig: ‘Nachten wakker gelegen’
Dat Wil (83) en Jan (84) Tuinenburg na 33 jaar hun (inmiddels te grote) eengezinswoning zouden verlaten, hadden ze nooit gedacht. Nu zijn ze maar wat blij dat ze de stap naar een kleinere huurwoning hebben gemaakt. -
PREMIUM
De huren bevriezen, maximale huurverhoging én huurverlaging: zo zit het
De VVD heeft gisteren opeens voor een motie gestemd om de huren van sociale woningen dit jaar te bevriezen. Een oproep aan het kabinet van de SP, GroenLinks en PvdA kreeg daardoor steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Als de motie wordt uitgevoerd, krijgen alle huurders van een sociale huurwoning géén verhoging in juli. Hoe zit het? -
PREMIUM
Kunstenaar Dirk Gentenaar voorziet monumentale huizen van de mooiste details
Bij monumentale panden horen sierlijke huisnummers, hout- en marmerimitaties en muurschilderingen. De 71-jarige Dirk Gentenaar gaat op z’n bakfiets door Utrecht om met z’n kwast woningen en cafés nóg mooier te maken. -
energierekening
Koen (30): ‘Door mijn handicap heb ik veel elektrische apparaten’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Koen Berendsen (30) uit Halle.
-
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen. -
Gas en elektriciteit goedkoper dan vorig jaar
Consumenten betaalden begin dit jaar wat minder voor hun energie dan vorig jaar. Gemiddeld was de prijs van energie in januari op jaarbasis bijna 4 procent lager. Dat komt door de lagere variabele leveringstarieven die de consument per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit moet betalen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op jaarbasis scheelt dat 60 euro op een gemiddelde energierekening. -
energierekening
Uwe (76): ‘Ik kan slapend rijk worden met die zonnepanelen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Uwe Smit (76) uit Julianadorp.