De Hypotheker: woningmarkt in impasse door oplopen hypotheekrente
Door het oplopen van de hypotheekrente is de woningmarkt in een ‘impasse’ beland. Dat constateert hypotheekadviesketen De Hypotheker op basis van eigen cijfers over het aantal hypotheekaanvragen. Veel huizenzoekers lijken een afwachtende houding aan te nemen waardoor het aantal verhuizingen verder wegzakt.
Vorige maand telde de keten ruim een kwart minder hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning dan een maand eerder. En vergeleken met een jaar terug ging het om een daling van bijna een derde. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam daarbij op jaarbasis bijna 5 procent toe. Mensen die zich oriënteren op de woningmarkt lijken de aankoop van een woning uit te stellen tot de hypotheekrente weer wat is gedaald of het aanbod betaalbaarder wordt, is de indruk van De Hypotheker.
De huizenprijzen liggen namelijk nog altijd op een erg hoog niveau. En ,,door de hogere hypotheekrente kunnen woningzoekenden op dit moment minder lenen. Hierdoor staat de betaalbaarheid van woningen onder druk”, legt commercieel directeur Menno Luiten van de keten uit. Hij wijst erop dat veel mensen wel willen verhuizen, maar volgens onderzoek van De Hypotheker op zoek zijn naar een woning van ongeveer 349.000 euro. Dit terwijl de gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal nog op 448.000 euro lag.
Andere signalen
Onlangs waren er ook al andere signalen dat de woningmarkt wat aan het afkoelen is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zwakte de toename van de huizenprijzen in juni bijvoorbeeld duidelijk af, al bleef de toename wel op een relatief hoog niveau. Bouwconcern Heijmans merkte daarnaast dat het aantal mensen met concrete interesse per nieuwbouwhuis terugliep.
Makelaarsorganisatie NVM constateerde op haar beurt dat de hoeveelheid te koop staande huizen de laatste maanden flink is toegenomen. Maar mensen zouden over het algemeen hun huis eerst willen verkopen voordat ze zelf een nieuwe woning aanschaffen, zeiden de makelaars er ook meteen bij. Dat zou de reden zijn dat het aantal transacties nog achter blijft bij het aanbod.
Luiten waarschuwt dat iedereen niet te vroeg moet juichen over de licht afkoelende woningmarkt, die op zich een ,,gezonde ontwikkeling” is. Dit komt doordat de prijzen nog steeds flink oplopen en er nog steeds veel te weinig huizen zijn. ,,Het is cruciaal dat de aandacht niet verslapt en tekort aan woningen urgent op de agenda blijft”, is daarom zijn advies aan beleidsmakers.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
PREMIUM
Vervuilende airco om het nog een béétje uit te houden? Niet nodig, zegt Annemarie: ‘Groen is de uitkomst’
Nu extreem hete dagen in Nederland steeds gewoner lijken te worden, begint iedere zomer met een run op airco’s. De Amersfoortse Annemarie de Bruijn doet hier niet aan mee: ,,Ik wil niet zo’n energieslurpende, elektrische airco in m’n huis, vol met chemicaliën, die weer warmte de stad in blaast.” -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
PREMIUM
Eigenaar sliep niet één keer in miljoenenappartement en zet het alweer te koop: slaan beleggers hun slag?
Een luxueus appartement in de Zalmhaventoren in Rotterdam wordt doorverkocht zonder dat de eigenaar er ook maar één nacht heeft geslapen. Slaan beleggers hun slag in de hoogste woontoren van Nederland? -
Installateur waarschuwt: warmtepomp zeker tot eind 2022 niet verkrijgbaar door explosief gestegen vraag
Huiseigenaren die hun woning willen vergroenen met een warmtepomp, komen voorlopig op een lange wachtlijst. Volgens installatiebedrijf Feenstra, een van de grootste spelers in Nederland, zijn de pompen zeker tot eind 2022 niet of nauwelijks verkrijgbaar.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Zomerslapers laten in de winter de zon schijnen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Geldflaters
Bianca bleef met 60.000 euro schuld zitten: ‘Ik was jong, naïef, verliefd’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Bianca Hoefnagel (40) die met een schuld van 60.000 euro bleef zitten toen ze haar partner verliet. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer