Deze planten in de tuin helpen C02 af te vangen
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Insecten en andere diersoorten leggen massaal het loodje en de lucht wordt vervuild met broeikasgassen. Welke planten helpen het meest om fijnstof en CO2 af te vangen, vraagt hij zich af.
Delen per e-mail
Soms is het om moedeloos van te worden: nauwelijks hebben we het nieuws verwerkt dat het aantal insecten dramatisch is afgenomen, of we worden alweer om de oren geslagen met het feit dat de helft van alle dieren met uitsterven wordt bedreigd.
Nu kunnen we de boeren daarvan de schuld geven, of de chemische industrie, maar ons eigen blazoen is ook niet brandschoon. Jarenlang hebben we slakkenkorrels gestrooid en mierenlokdoosjes neergezet. En samen hebben we misschien nog wel meer Roundup gespoten dan alle boeren bij elkaar. Maar goed, terugkijken heeft weinig zin en gedane zaken nemen geen keer.
Onkruidverdelgers weg
Of toch? Zouden wij tuiniers misschien iets kunnen bijdragen aan een betere en gezondere wereld? We kunnen in ieder geval ophouden met het spuiten met onkruidverdelgers en insectenbestrijdingsmiddelen. We kunnen de slak de slak laten en de mol de mol. De wereld draait heus wel door met een hapje uit een blad of een molshoop op het gazon. Waar maken we ons druk over?
En we zouden de beplanting van onze tuinen kunnen aanpassen. Met een flinke bijdrage van het Europees Landbouwfonds verscheen een studie naar het reinigend vermogen van bomen en struiken. Onderzocht werd hoe en hoeveel groen bijdraagt aan het afvangen van fijnstof en de opname van CO2 en andere gassen uit de lucht.
Hier volgt een top 10:
Buddleja davidii (vlinderstruik)
Viburnum opulus (Gelderse roos)
Carpinus betulus (haagbeuk)
Quercus ilex (steeneik)
Viburnum lantana (wollige sneeuwbal)
Rosa rugosa (rimpelroos)
Sorbus aria (meelbes)
Aesculus hippocastanum (paardenkastanje)
Pseudotsuga menziesii (douglasspar)
Acer campestre (veldesdoorn)
Niet alle bomen zijn voor onze tuin geschikt. Een douglasspar is aan de grote kant, en ook de paardenkastanje is meer iets voor een park dan voor een doorsnee tuin. De vlinderstruik hadden we al. Maar met de Gelderse roos en de sneeuwbal kunnen we wel wat. Insecten trekken we er in ieder geval mee, want beide soorten zitten vaak onder de zwarte luis. Waarmee ook de insectenetende vogels zijn geholpen. Ook Rosa rugosa, de rimpelroos, zouden we vaker in de tuin moeten planten. Deze roos heeft prachtig geplooid en gerimpeld blad en blaakt altijd van gezondheid, wat je niet van alle rozen kunt zeggen. Daarnaast kun je van de rozenbottels jam maken en als je geen jam lust hebben de groenlingen aan de bottels ook nog een maaltijd.
Verrassend
De verrassendste kandidaat vind ik Quercus ilex, de steeneik. Dit is een grote boom met een brede kroon, maar je kunt hem ook snoeien en er een haag van maken. De steeneik blijft ‘s winters groen, eigenlijk meer grijsgroen, en dat geeft de boom een groot voordeel boven alle andere genoemde soorten. Want ‘s winters is de lucht ook verontreinigd, met al die rokende houtkachels misschien nog wel meer dan ‘s zomers. En dan heb je natuurlijk meer aan een boom die zowel ‘s zomers als ‘s winters zijn heilzame werk doet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarvan Akte Help, mijn man is klusser! Jaren na oplevering heeft Ferrie het huis nog niet afgebouwd
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week zorgt een bouwval voor een relatiebreuk. -
Eigen tuin eerst Waarom een boom als dak in Nederland niet zo'n goed idee is
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze week heeft hij het over de dakboom. Allerlei bomen kunnen je een groen dak boven het hoofd bieden. Maar waarom zou je zoiets in ons land willen, vraagt hij zich af. -
PREMIUM
Bjorn (42) toverde een klein rijtjeshuis om tot luxueuze loft: ‘Precies waar ik behoefte aan heb’
Je moet het zien om te geloven, maar achter deze bescheiden gevel gaat een luxueus interieur schuil. Het is een schoolvoorbeeld van hoe je groots kunt wonen op een kleine oppervlakte (slechts 82 m²). -
podcast Energierekening moeilijk te begrijpen? Hier moet je op letten
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom? -
Niels (44): ‘Met deze energierekening hoef ik niet zuinig te zijn’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niels Dekker (44) uit Naaldwijk.
-
Boswachter vraagt om stop gebruik gif na aangrijpende foto van dode koolmezen
De buxusmot knaagt sinds vorig jaar hele struiken kaal en rukt nog steeds op, vanuit het zuiden naar het noorden van Nederland. Veel tuinliefhebbers grijpen naar chemische bestrijdingsmiddelen om hun buxushagen te beschermen. Dat heeft helaas ernstige gevolgen voor vogels. -
Recordaantal hypotheekaanvragen gedaan in 2020
Er zijn nog nooit zoveel hypotheekaanvragen gedaan als in 2020. In totaal werden er vorig jaar meer dan 500.000 aanvragen voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek gedaan, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat is bijna een kwart meer dan in 2019. -
PREMIUM
Lucia (24) kraakte standplaats en is nu de koning te rijk in haar woonwagen: ‘In een huis ben ik niet gelukkig’
Met het kraken van een lege woonwagenstandplaats stond Lucia Bakker (24) dit jaar in de schijnwerpers. Een geslaagde actie, want na enige strubbelingen wees de Almelose woningstichting Beter Wonen de lege plek toe aan Lucia. „In een woonwagen voel ik me vrij”, zegt ze.