Deze struiken en bomen zijn geschikt voor een kleine tuin
eigen tuin eerstDe ene struik of boom groeit harder dan de andere. Tuingoeroe Romke van de Kaa zet uiteen welke planten geschikt zijn voor een kleine tuin en welke je nieuwe tuin al snel als volwassen doen aanvoelen.
Hoe ouder je bent, hoe meer je je bewust wordt van de voortrazende tijd. Het lijkt nog maar pas geleden dat we 30 miljoen ophaalden voor de actie ‘Help de Russen de winter door’. Tot deze weinig originele bespiegelingen kom ik omdat ik door mijn raam zie hoe de bloemknoppen van mijn schijnhazelaar op springen staan. En ook hoe weinig het struikje is gegroeid toen ik het ruim dertig jaar geleden plantte, in het jaar van die hongerende Russen.
Sommige bomen en struiken groeien snel en anderen langzaam – ik grossier in clichés vandaag. En toch is het vreemd dat de belangrijkste informatie – hoe snel iets groeit – zelden te vinden is. Niet op het etiket van de kweker, en ook niet in boeken of op websites. Het gevolg van dit gebrek aan informatie zie je in veel voortuinen waar een apenboom, een exotische boom die vaak als een soort statussymbool wordt geplant, de pui van een doorzonwoning verduistert.
Schijnhazelaar voor kleine tuin
Maar goed, die schijnhazelaar: die heb je in soorten en maten. De mooiste, de Corylopsis spicata, wordt zelden hoger dan anderhalve meter en doet daar dus dertig jaar over: ideaal voor de kleine tuin. Andere traag groeiende struiken zijn onder meer het peperboompje, Kalmia (lepelstruik), Abelia, Pieris (rotsheide) en struikklimop. Ook sommige coniferen, zoals de jeneverbes, zullen niet gauw te groot worden.
Soms kan het uiterlijk van een boom of struik misleidend zijn. Zo kan een moerbeiboom eruitzien alsof hij nog onder Napoleon is geplant, terwijl hij nog maar vijftien jaar op zijn plaats staat. Wie een nieuwe tuin snel een doorleefd tintje wil geven, moet vooral een moerbei planten. Kies dan wel een zwarte moerbei, die er met zijn doorgroefde stam al na een paar jaar ouwelijk uitziet. De witte moerbei groeit ook snel, maar blijft wat langer jeugdig.
Walnoot groeit 1,5 meter per jaar
De walnoot heeft de reputatie langzaam te groeien. Daarnaast zou hij pas na tien jaar noten beginnen te dragen. Niets van waar. Op voedzame grond groeit een walnoot wel anderhalve meter per jaar en na vijf jaar kun je de eerste noten oogsten. Dan heb ik het over een zaailing ‘zonder papieren’. Plant je een walnoot met een stamboom en een naam, dan kun je bijna direct oogsten.
Een toverhazelaar, de bekendste winterbloeier, groeit niet snel, maar bereikt na een paar generaties een kolossale omvang. Dit is toch meer een boom dan een struik die niet zozeer in de hoogte, maar in de breedte groeit. Op den duur vult één exemplaar een hele voortuin, iets waar de onwetende tuinier die het schattige kleine boompje plant, zich vaak op verkijkt. En helemaal verkijken doe je je op de blauweregen. Als je die niet rigoureus blijft snoeien wipt hij binnen de kortste keren de pannen van het dak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMwoningnood1
Bouwsector: ‘We moeten huizen bouwen aan de rand van stad en dorp’
Nederland kan de woningnood alleen effectief te lijf als er ook aan de randen van steden en dorpen gebouwd mag worden. En dan ook wat duurdere huizen. ‘Met alleen sociaal ín de stad bouwen komen we er niet.’ -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Maakt je vaatwasser niet meer goed schoon? Zo fix je dat
Stinkt de vaatwasser of wordt je serviesgoed niet meer goed schoon? Je afwasmachine kan af en toe wel een schoonmaakbeurt gebruiken.
-
PREMIUM
‘Een enorme uitdaging’, toch moet Ardin (41) ervoor zorgen dat er 60.000 studentenwoningen bijkomen
In Utrecht wacht je drie jaar op een studentenkamer. In Leiden soms zelfs wel zes jaar. Het tekort aan studentenwoningen is groot in Nederland. Ardin Mourik (41) is benoemd tot ‘studentenhuivestingsregisseur’ om dit probleem op te lossen. ,,Ik durf m’n tanden te laten zien als het nodig is.’’Utrecht -
-
-
PREMIUM
Kopers dreigen 1000 euro per maand meer te moeten betalen voor droomhuis
Een nieuwbouwproject in Den Haag dreigt voor tientallen kopers uit te lopen op een persoonlijk drama. Hun droomhuis, waar ze een jaar geleden al de koopovereenkomst voor hebben getekend, dreigt in rook op te gaan vanwege bezwaren van de naastgelegen jachtwerf. ,,Er zijn al meerdere mensen afgehaakt.’’Den Haag -
PREMIUM
Eten we ze op in onze slaap? Dit moet je weten over spinnen in je huis
Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken tegenwoordig ook opvallend vaak op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter overbruggen en wordt nu weer actiever.