Dierlijke bedrijvigheid zorgt nogal eens voor verrassingen in de tuin
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de verrassingen die vogels de tuin in brengen.
Sommige onkruiden komen mee als verstekeling van tuincentra en kwekerijen. Levermos is zo’n illegale immigrant, en ook dat gehate kleine veldkersje dat het hele jaar lijkt te bloeien en dat bij de minste aanraking zijn zaden meters ver lanceert. Andere planten lijken uit het niets op te duiken. Niemand heeft ze ooit geplant of gezaaid en plotseling staat daar een volkomen onbekende plant in de tuin, als een botanische surprise.
Doornappels komen vanuit het niets tussen de sperziebonen, en geestverruimende hennepplanten staan plotseling in de volière van de zebravinken. Het muurleeuwenbekje verschijnt spontaan in de verweerde voegen van een muur en opiumpapavers ontkiemen onuitgenodigd onder de vlinderstruik.
Muur afbreken
Waar komen die planten vandaan? Vaak zijn het dieren die plantenzaden verspreiden: vogels eten bessen van vlier, meidoorn en lijsterbes en poepen de zaden kilometers verder weer uit. Soms zijn deze struiken welkom, maar als je ze liever niet in de tuin hebt kun je ze beter bijtijds uittrekken. Als je een vlier langer dan een jaar in een stapelmuur laat groeien moet je het muurtje afbreken om de struik er weer uit te krijgen. Want als je gaat trekken komt de hele muur mee.
Een andere plant die door vogels wordt verspreid is de karmozijnbes, een statige, bijna manshoge plant met witte bloemaren in de zomer en donkerpaarse, bijna zwarte bessen in de herfst. Dit is het pokeweed uit de USA dat in het lied Poke Salad Annie in de uitvoering van Elvis Presley wereldberoemd is geworden.
Probeer die poke salad trouwens maar niet na te maken, je krijgt er geheid buikloop van. Maar de karmozijnbes is als tuinplant een echte blikvanger.
Op zoek naar inspiratie voor de tuin? Kijk eens bij vtwonen hoe je meer privacy creëert.
Omgewoelde grond
Sommige plantenzaden zijn voorzien van een ‘mierenbroodje’, een zoet aanhangsel waar mieren verzot op zijn. Die worden door de plant als verspreiders ingeschakeld en slepen zich een ongeluk met zaden van muurleeuwenbek, kerstroos en sneeuwroem. Andere zaden sluimeren honderden jaren in de grond voordat ze door onze tuinactiviteiten tot leven worden gewekt. Zo’n plant is het vingerhoedskruid, waarvan het zaad meestal in de tuin aanwezig was voordat wij begonnen met tuinieren, maar dat nooit ontkiemde omdat het te diep in de grond begraven lag.
En het mooiste voorbeeld van deze schone slaapsters zijn de klaprozen en de opiumpapavers die als uit het niets in onze tuinen verschijnen. Zaad van klaprozen heeft licht nodig om te kunnen ontkiemen en overal waar de grond wordt omgewoeld, of dat nu gebeurt door de mol, de hond, de spade van de tuinman of door de ploeg van de boer, zullen klaprozen als bij toverslag verschijnen. De grootste omwoeling ooit was de Eerste Wereldoorlog, waarna de klaprozen de loopgraven en de bomkraters in Vlaanderen nog jarenlang rood kleurden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Hoe doet de palmboom het in de steeds hetere Nederlandse zomers?
Je ziet ze steeds vaker in voor- en achtertuinen: palmen. Kunnen ze dan ook bij ons aarden, nu we hetere zomers hebben? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
eigen tuin eerst
'Wil het tuincentrum meer insecten of bladluizen in de tuin?'
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag, de Dag van de Bij, neemt hij de kennis van tuincentra over insecten onder de loep.
-
Schoonmaaktip van de week1
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
-
-
PREMIUM
Wesley (31) woont in de kelderbox van zijn ex: ‘Ik heb niet eens daglicht’
Er zijn een stuk minder sociale huurwoningen in Dordrecht dan pak ’m beet tien jaar geleden. Dat ondervindt Dordtenaar Wesley van Vliet (31) aan den lijve. Hij wacht al maanden op een huis. En dat doet hij in een kelderbox, die van zijn ex-vriendin om precies te zijn. ,,Hopeloos, ik heb niet eens daglicht.”Dordrecht -
PREMIUM
Gevluchte Abdul woonde met kinderen maanden in hotel, nu hebben ze eigen huis: ‘Voelen ons hier veilig’
Van een huis met tuin met tweehonderd fruitbomen vol appels, peren en perziken naar een bovenwoning in Gouda zonder buiten. Toch is het enige dat telt voor de Afghaanse Abdul Rashidi (49) en zijn gezin dat ze in de bovenwoning wél veilig zijn en ‘s nachts weer rustig kunnen slapen.