Doodnormaal rijtjeshuis in Amsterdam-Zuid heeft vraagprijs van 1,5 miljoen
Bijna een op de drie woningen in Nederland is een rijtjeshuis. Deze tussenwoningen lijken van buiten vaak op elkaar, maar de indeling kan veel verschillen. Ook de prijzen lopen ver uiteen, zo valt te leren uit een advertentie die op Twitter de aandacht trekt.
Delen per e-mail
Een op het oog doodnormaal rijtjeshuis in Amsterdam-Zuid (Funda) staat te koop voor maar liefst 1.450.000 euro. Vanwege de dure grond? Ja en nee. Ja, want het is een hele populaire buurt, waarin de eengezinswoningen schaars zijn. Nee, want er geldt namelijk ook nog erfpacht, die is af te kopen voor nog eens 135.000 euro. De grond is dus niet bij de prijs inbegrepen.
Tuin en garage
Toegegeven: het huis met een woonoppervlak van 144 vierkante meter is netjes opgeknapt met bijvoorbeeld een nieuwe keuken en badkamer. Uniek voor Amsterdamse begrippen is verder de ‘zonnige en ruime’ achtertuin van vijftien meter diep, met speelgedeelte voor de kinderen en toegang tot een eigen garage. Bovendien stond recent een woning in dezelfde straat voor 1.495.000 euro te koop. En die is ook verkocht voor bijna die prijs (50.000 euro minder).
Toch zijn de reacties op Twitter niet mals bij het zien van de advertentie, die op de meeste plekken in Nederland goed is voor een behoorlijke villa met zwembad (voorbeeld met zelfs eigen tennisbaan).
‘Het is potdomme maar een rijtjeshuis’, twittert Gert Jan Bakker verontwaardigd. Ook in de reacties is te lezen dat mensen het te gortig vinden. ‘Krijg je de bloempotten er wel bij?', vraagt iemand zich spottend af.
Vraag en aanbod
De makelaar heeft een doodsimpele verklaring voor de hoge vraagprijs: ,,Die is marktconform. Het is een gewilde buurt, dicht bij voorzieningen zoals een station en snelle aansluiting op de snelweg en naar Schiphol.” Verder noemt de makelaar de eigen garage uniek. ,,Eengezinswoningen zijn schaars in Amsterdam-Zuid. Er zijn mensen die in de buurt in een appartement wonen en dat appartement met veel overwaarde kunnen verkopen. Het is hun kans om met een eventueel gezin groter te gaan wonen en dan zijn ze bereid dit te betalen. Gewoon een kwestie van vraag en aanbod.”
Of het iets zegt over de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt. ,,Zeker”, aldus de makelaar, die liever niet bij naam wordt genoemd. ,,Maar dat is al zeker vier jaar aan de gang.”
Het huis stond eerder te huur voor 4.900 euro per maand overigens. De eigenaar heeft veel voordeel als het huis daadwerkelijk voor 1,5 miljoen wordt verkocht. In 2001 is namelijk 272.000 euro betaald, zo blijkt uit kadastergegevens.
Verder in het nieuws
-
Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020
De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat komend jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven de verwachte inflatie door het Centraal Plan Bureau (CPB) van 1,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 procent. -
eigen tuin eerst Deze boom wordt minder populair, maar past perfect in de professionele tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week zet hij de berk in het zonnetje. -
Proeven met starterswoningen bij ouderen in huis óf in de tuin
Net als veel delen van Nederland kampt ook Ermelo (de Veluwe) met woningnood. Jongeren die een huis zoeken, kampen met een wachttijd van vijf jaar. Voor hen ging woningstichting UWOON aan de slag met het zogenoemde achtertuinplan. -
Woningcorporaties eisen reactie minister op bezwaar verhuurderheffing
Woningcorporaties zijn nog niet klaar met hun campagne tegen de verhuurderheffing. Ze vinden de belasting ingaan tegen het principe van sociale huur en eisen nu in een brief dat minister Stientje van Veldhoven met een reactie komt. -
Bouw- en woningsector balen van spoedwet stikstof, maar willen toch dat hij komt
De spoedwet stikstof moet snel worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, ondanks alle terechte bezwaren. Met die dubbele boodschap proberen bouworganisaties PvdA en GroenLinks over te halen, nu die politieke partijen tegen dreigen te stemmen.
-
PREMIUM
Dit betaal je in 2020 voor je energie
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom? -
Klusvrouw Met deze tips maak je een multifunctionele zolder
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week klimt ze naar de zolder. Hoe richt je die zo in dat hij ook echt wordt gebruikt? -
Gaat de energierekening nou omhoog of omlaag?
De energierekening is over een paar jaar een stuk hoger, zo waarschuwt Vereniging Eigen Huis. In 2020 gaat de prijs bij gemiddeld verbruik juist omlaag, weet prijsvergelijker Pricewise vandaag te melden. Het kabinet zegt dat er over de prijsontwikkeling nog weinig valt te zeggen. Hoe zit het?