Energierekening moeilijk te begrijpen? Hier moet je op letten
podcastAlle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom?
Delen per e-mail
De jaarafrekening van je energieleverancier beslaat al gauw zes A4'tjes of meer. Nieuwe en oude tarieven tot vier cijfers achter de komma, verbruikscijfers in verschillende tijdvakken, daltarieven, vastrechtbedragen, diverse belastingen en allerlei posten voor netbeheer: een cijferbrij die je al gauw doet duizelen.
In de podcast Onder de Pannen is deze week de energierekening het onderwerp. Redacteur Wonen Stefan ten Teije neemt met energiedeskundige Joris Kerkhof van Independer verschillende rekeningen door, met een uitleg over wat de belangrijkste begrippen betekenen. Beluister de podcast op je favoriete podcastapp, of bekijk de videoversie hierboven.
Veel mensen zullen zich daarom bij het bekijken van de rekening beperken tot de essentie: krijg ik geld terug of moet ik bijbetalen? Begrijpelijk, maar wil je echt eens weten hoe je rekening in elkaar zit, raadpleeg dan onderstaande graphic, die deze site vorig jaar maakte. Daarop zie je alle mogelijke posten die op je rekening kunnen voorkomen uitgelegd.
De energie die je verbruikt en de prijs die je daarvoor aan je leverancier betaalt, vormt nog niet de helft van het totaalbedrag. Want ook de overheid (belasting) en netbeheerder (transport) krijgen een aandeel. De belasting en kosten voor netbeheer in dit voorbeeld zijn nog gebaseerd op de tarieven die voor 2020 zijn vastgesteld.
Dit jaar iets hoger
Waarschijnlijk ben je dit jaar iets duurder uit met je energierekening. Dat komt niet door de tarieven; die zijn laag. Het heeft vooral te maken met hogere netbeheerkosten en het gestegen verbruik. De netbeheerkosten, een vaste kostenpost, stijgt met gemiddeld 26 euro tot gemiddeld 456 euro per jaar.
Daarnaast gaat de belasting op gas omhoog, terwijl de belasting op stroom vrijwel gelijk blijft. De heffingskorting, ofwel het vaste bedrag dat bij iedereen van z’n energiebelasting wordt afgetrokken, stijgt met 31 euro tot 558 euro.
Meer podcasts terugkijken kan hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Heeft je cv-ketel z’n tijd wel gehad? ‘Eérst stoppen met energie verspillen, dán pas verduurzamen’
Een dik pak sneeuw en vorst staan garant voor winterpret, maar misschien ook voor een energierekening waar je kippenvel van krijgt. Een goed werkende cv-ketel helpt de kosten te drukken. -
Warmetruiendag
Zet je verwarming lager, maar voorkom koude rillingen met deze tips
Nog altijd werkt een groot deel van de Nederlanders thuis en nu het kwik verder gaat dalen de komende week, worden de voeten en vingers in menig studeer- of zolderkamer aardig koud. Op Warmetruiendag daarom tips van Milieu Centraal om niet te verkleumen. -
Niels (44): ‘Met deze energierekening hoef ik niet zuinig te zijn’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niels Dekker (44) uit Naaldwijk. -
PREMIUMBinnen&Buiten
Jan en Lia verkopen hun authentieke Haagse bovenwoning met modern tintje
Jan Bos en Lia Brekweg verkopen hun drielaagse bovenhuis aan de Regentesselaan in Den Haag. De twee zijn nu nog harstikke fit. ,,Maar je wil niet wachten tot je móet verhuizen. Dat willen we voor zijn.” Wij gingen bij hen langs voor de rubriek Binnen&Buiten. -
energierekening
Wil (78): ‘Ik ga iedere dag in bad, dat is erg prettig voor de spieren’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wil Vis (78) uit Delft.
-
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen. -
Lekkage op zolder door stuifsneeuw: ‘Pas op voor dooi’
Nooit eerder lekkage gehad en nu staan er ineens vier emmers op zolder. Paniek, bel de dakdekker! Maar die haalt zijn schouders op. „Komt door de sneeuw, is niks aan te doen.” Toch wordt er ook gewaarschuwd voor de effecten van dooi na het weekend. -
PREMIUM
Telefoon staat roodgloeiend bij loodgieters door smeltsneeuw: ‘Pak maar een emmer en een doekje’
Bij loodgieters en dakdekkers staat de telefoon sinds maandagochtend vroeg roodgloeiend. Door de smeltende sneeuw op de daken druppelt of stroomt het water bij veel Utrechters ineens uit het plafond naar beneden. ,,Maar ik ga het dak vandaag niet op, het is levensgevaarlijk.”