Forse stijging afvalstoffenheffing zorgt voor hogere woonlasten
Veel woningeigenaren en huurders zijn dit jaar meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Dat komt vooral door de afvalstoffenheffing die sterk stijgt. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat de woonlasten in de veertig grootste gemeenten in kaart heeft gebracht.
Delen per e-mail
Huurders betalen gemiddeld 8 procent meer, mensen die een huis bezitten en daar ook in wonen 6,2 procent. Dat is het meeste in jaren en meer dan de stijging van het algemene prijspeil (inflatie), die 1,4 procent bedraagt.
In een eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis kwam ook al naar voren dat de lasten stijgen, al was dat een andere steekproef en werd gewerkt met verwachtingen. ,,Wij hebben gekeken naar de door gemeenteraden vastgestelde tarieven”, stelt COELO-onderzoeker Corine Hoeben van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Later volgt nog onderzoek naar andere gemeenten, maar in de 40 grootste gemeenten woont zo'n 40 procent van de Nederlanders.”
Huurders zien hardere stijging
Huishoudens van meerdere personen in een koophuis betalen gemiddeld 774 euro per jaar aan gemeentelijke woonlasten, die bestaan uit de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Dat is 45 euro meer dan een jaar eerder. Huurders zijn gemiddeld 390 euro kwijt, 29 euro meer dan een jaar eerder. Zij moeten afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten rioolheffing betalen. In absolute euro's zijn huurders minder kwijt, maar het is aannemelijk dat de ozb in ieder geval in de vrije sector wordt doorberekend in de huurprijs, want verhuurders betalen wél ozb en de huren zijn de laatste jaren hard gestegen.
Dat de afvalstoffenheffing fors hoger uitpakt dan vorig jaar, heeft meerdere redenen, stelt onderzoeker Hoeben. ,,Er zijn gemeenten die een aflopend contract hadden met de dienst die voor hen het afval ophaalt en verwerkt. In een nieuw contract moeten zij meer betalen en dat wordt doorberekend aan inwoners. In andere gemeenten wordt fors geïnvesteerd in recycling. Op den duur levert dat misschien een besparing op, maar die investering zit in de afvalstoffenheffing, die overigens maximaal kostendekkend mag zijn. Tot slot zijn er gemeenten die voorheen nog geld uit hun reserves gebruikten voor afvalverwerking. Die reserves raken op een gegeven moment op. Dat kan ook te maken hebben met het feit dat het Rijk de afvalbelasting een aantal jaar geleden heeft verhoogd.”
Als je Amsterdam weglaat, is de gemiddelde ozb-verhoging in 39 gemeenten 2,9 procent
Amsterdam 22 procent meer ozb
Over de ozb-verhoging is Hoeben genuanceerd. ,,Het is wel degelijk een verhoging voor huiseigenaren, maar ik had gezien de problematiek die bij gemeenten speelt op het gebied van corona en zorgtaken een sterkere stijging verwacht. Als je Amsterdam weglaat, dat de ozb met 22 procent moet verhogen omdat er dankzij corona minder geld is opgehaald aan toeristenbelasting en parkeergeld, is de gemiddelde ozb-verhoging in 39 gemeenten 2,9 procent. Dankzij Amsterdam zit het gemiddelde voor veertig gemeenten op 5,2 procent.”
Hoeben benadrukt dat je niet alleen naar percentages moet kijken, maar vooral naar euro's. ,,Uiteindelijk draait het om de totale belastingdruk voor huishoudens. Op loonstrookjes houden werkenden enkele tientjes meer geld over per maand. De belastingverhogingen bij gemeenten zijn gemiddeld enkele tientjes per jaar. Per saldo gaan de meeste huishoudens er dus niet op achteruit.”
Wel zijn er grote verschillen tussen gemeenten. In Arnhem gaan de vaste lasten omlaag, maar zijn de kosten per afvalzak gestegen. En in Amsterdam stijgt de ozb weliswaar 22 procent, maar daarmee blijft de belasting voor huiseigenaren nog altijd ver onder het gemiddelde. Alleen in Den Haag ligt de ozb nog lager, van de veertig gemeenten die het COELO onder de loep nam. ,,Het gemiddelde zegt niet alles. Inwoners doen er goed aan te kijken wat er in hun specifieke situatie verandert”, aldus Hoeben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe komt het dat onroerende zaakbelasting sneller blijft stijgen dan prijzen en lonen?
Maar liefst 135.000 huiseigenaren tekenden een ozb-petitie als protest tegen de hogere gemeentebelastingen. De onroerende zaakbelasting stijgt de laatste jaren procentueel sneller dan de algemene prijzen (inflatie) en lonen. Hoe komt dat? En worden huiseigenaren wel ‘onevenredig hard’ getroffen, zoals Vereniging Eigen Huis beweert? -
PREMIUM
Zorgverzekering en energierekening stijgen, maar het inkomen gelukkig ook
Zorg, wonen, energie, boodschappen en belasting. Het kost dit nieuwe jaar net iets meer geld. Corona heeft ook invloed op onze portemonnee: we verbruiken meer stroom en rijden minder auto. Toch hebben werkenden in 2021 wat meer te besteden. -
Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen. -
PREMIUM
Je matras, de gordijnen, de wc-muur: deze tien zaken pak je aan tijdens de voorjaarsschoonmaak
Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp en Diet Groothuis, auteur van Het grote poetsboek, vinden: de voorjaarsschoonmaak is geen onoverzichtelijke ramp. Ze geven tips voor het grondig reinigen van tien bacillenvangers, zoals keukenkastjes, matrassen en zeepbakjes. -
PREMIUMMijn Tuin
Petra is niet gezegend met groene vingers, maar heeft toch prachtige tuin
Petra Hisgen is geen gemiddelde tuinliefhebber. Geen fanatieke onkruidspitter gezegend met groene vingers. Toch heeft ze een prachtig exemplaar, en dat allemaal dankzij een verzwikte enkel. Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin.
-
PREMIUMwoningnood
Jacques (70) voelt zich het land uitgejaagd: ‘Ik heb nu maar een huis in Italië gekocht’
De helft van de Nederlanders die wil verhuizen, heeft veel problemen met het vinden van een nieuwe woning, blijkt uit een peiling van I&O Research. Voor Jacques Stavenuiter (70) is het woningtekort reden om het land te verlaten. ,,Ik moet voorkomen dat ik onder een brug terechtkom.” -
Volgens Makelaarsland is aantal huizenkopers dat meer biedt dan vraagprijs verder toegenomen
Woningzoekenden leggen in de meeste gevallen meer geld neer voor de aankoop van een huis dan de vraagprijs. In de eerste twee maanden van het jaar heeft 62 procent van de potentiële huizenkopers de vraagprijs overboden, afgelopen jaar was dat nog 50 procent. -
PREMIUM
In vier uurtjes tijd melden tachtig belangstellenden zich voor dit eenvoudige koophuis
De stormloop op een ‘betaalbare’ tussenwoning in Hatert illustreert de gekte op woningmarkt in Nijmegen. Zaterdag 13 februari om 10.00 uur verschijnt Middachtenstraat 84 op Funda, binnen vier uur melden zich dik tachtig belangstellenden, terwijl er maar voor dertig bezichtigingen plek is.