Volledig scherm
Het huurhuis aan de Steenstraat in Duiven. © Jan Ruland van den Brink

Gekte op de woningmarkt: doodgewoon huurhuis in Duiven trekt 800 gegadigden

Een op het oog doodgewoon huurhuis aan de Steenstraat in Duiven (Gelderland) heeft in een mum van tijd al bijna achthonderd gegadigden die de woning willen huren. Deskundigen zijn verbaasd over dat hoge aantal. Maar volgens woningcorporatie Vivare is het tegenwoordig normaal. ,,Dit zijn er niet idioot veel”, zegt een woordvoerder. ,,Ook niet voor Duiven.”

De enorme populariteit van het doodsimpele huurhuis staat daarmee symbool voor de krapte op de oververhitte woningmarkt, vindt de Woonbond, die opkomt voor belangen van huurders.

Schreeuwend tekort

Niet alleen koophuizen, ook huurwoningen buiten grote steden zijn volgens de bond lastiger te krijgen. ,,Het schreeuwende tekort aan betaalbare huurwoningen speelt al jaren niet meer alleen in de Randstad. We horen dit vaker", zegt een woordvoerder.

De hoekwoning werd enkele dagen aangeboden door Entree, de toewijzingsorganisatie van woningcorporaties. Morgen is de kijkdag. Alleen een huurhuis in Nijmegen kwam op de website van Entree qua aantal reacties in de buurt. Terwijl het Duivense huis van 72 vierkante meter niet bijzonder oogt. Geen bovenverdiepingen, twee slaapkamers, een tuin, badkamer, keuken en zolder.

,,Merkwaardig”, noemt woningmarktexpert en hoogleraar Housing Systems Peter Boelhouwer de vele reacties. ,,Voor een eengezinswoning van die categorie in zo’n soort plaats zie je weleens een paar honderd gegadigden. Dit zijn er héél veel.”

607 euro

Quote

Mensen blijven langer huren en er is een tekort aan sociale huurwonin­gen. Als je als huurder dan zo’n woning ziet, is dat een diamantje

Paul de Vries, woningmarktexpert

De huurprijs: 607,46 euro per maand. In tegenstelling tot de meeste huizen, waar een wachtlijst geldt, wordt de woning via loting verdeeld. Hoe lang iemand ingeschreven staat bij Entree is niet van belang. Dat leidt volgens Boelhouwer mede tot de populariteit.

,,Loting maakt het aantrekkelijk. Geen wachtlijsten en zo kans op het huis. Ook is de huur onder de grens om huursubsidie te krijgen. Dat scheelt: er zijn al zo weinig betaalbare huurwoningen voor mensen met een laag inkomen. En wat je dan krijgt, is normaal een appartementje. Dit is een stap hoger.”

Ook Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster, noemt loting deels als verklaring. Volgens hem neemt de animo voor huren toe, omdat kopen duurder is geworden. ,,Mensen blijven langer huren en er is een tekort aan sociale huurwoningen. Als je als huurder dan zo’n woning ziet, is dat een diamantje. Zo’n soort woning heb je niet snel voor zo’n huurprijs.”

Verbazing

De Enschede woningcorporatie Domijn, die alle huizen via loting aanbiedt, kijkt er volgens een woordvoerder met verbazing naar. 800 reacties zijn daar uitzonderlijk. ,,600, 700 reacties zien we in heel gewilde wijken. 300 tot 400 reacties zijn normaler.”

Wat nu specifiek dit huis op deze plek in Duiven populair maakt, is een raadsel. Buurtbewoners spreken niet van een bijzondere gewilde wijk. Ook Vivare kan niet zeggen welke doelgroep op de woning af komt. Volgens Vivare kan het altijd erger. ,,Op een huurwoning met loting in Arnhem komen soms 1.200 reacties.”

De vele aanmeldingen voor het huis houden ook de buurt bezig: