Het gevaar van geveltuinen: katten en honden die hun behoefte erin doen
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Al wordt hij niet direct enthousiast van geveltuinen, met het gevaar dat huisdieren er hun behoefte in doen.
Gaat het pad van de stadstuinier louter over rozen? Je zou haast denken van wel. In alle glossy tijdschriften en in elke weekendbijlage van de krant kijkt de stadstuinier je stralend aan. Hij plukt zijn eigen peterselie in het geveltuintje naast zijn voordeur of oogst een paar mud heerlijke aardappelen in een tot moestuin omgetoverd stadsplantsoen. Tuinieren in de stad is een hot item, dus aan publiciteit geen gebrek. En alles is bazuingeschal, zonder enige wanklank.
Katten- en hondenprobleem
Zo’n succesverhaal maakt achterdochtig, want waarom hoor ik de stadstuinier nooit over probleem nummer één: de katten- en hondenoverlast? Ik heb wel een vermoeden: om te beginnen is er een gerede kans dat de aanlegger van een geveltuintje zélf het baasje is van een beest dat je alle lust in tuinieren ontneemt. Want laten we eerlijk zijn: wie blieft er een kropje sla, als dat door poes Lola is bescheten of hond Boy is bepist? En wie beleeft er plezier aan een minimoestuin tegen de gevel als hij om de haverklap met zijn vingers in de drollen graait? Het verbouwen van groente in de stad heeft zeker toekomst, maar eerder op een plat dak dan op straatniveau. En niet eerder dan dat we een blijvende oplossing hebben bedacht voor het katten- en hondenprobleem.
Het hondenprobleem is op te lossen. Weliswaar hebben mannelijke honden de nare gewoonte om overal hun poot op te lichten, maar met wat hekwerk - desnoods onder zwakstroom - valt het probleem te beheersen. Flinke boetes en sociale druk kunnen er verder voor zorgen dat de eigenaar van de hond de excrementen van zijn dier opruimt. Elke telefoon heeft een camera waarmee een nalatige eigenaar kan worden vastgelegd.
Het kattenprobleem is van een andere dimensie. Hoe wil je rupsen en bladluizen bestrijden als de katten elk jaar astronomische aantallen insectenetende vogels om zeep helpen? Ook heeft de kat de onhebbelijke gewoonte om zich te ontlasten in het tuintje van een ander. Het beest houdt van vers omgewoelde grond. Die vind je in overvloed in de zaaibedden van de stadsboer.
Sproeiers als afweersysteem
Je zou een afweersysteem kunnen aanleggen waarbij de kat door een lichtgevoelige cel wordt gedetecteerd, waarna er automatisch een serie sproeiers wordt geactiveerd. Katten hebben een bloedhekel aan water, dat is bekend. Het kost geld, zo’n sproei- en spuitsysteem, maar het voorkomt een hoop onvrede. En op warme zomerdagen kun je er zelf ook nog eens lol aan beleven.
Goedkoper is de niet-automatische afweer met behulp van de Super Soaker, zo’n reusachtig plastic waterpistool, waarmee je met een doelgerichte waterstraal de kat de stuipen op het lijf jaagt. Het helpt probaat, zonder veel kosten. Maar totdat die oplossingen gemeengoed zijn, is het misschien verstandiger om groente alleen op je balkon te kweken. En om je in de geveltuin te beperken tot stokrozen en oneetbare blauweregens en forsythia’s.
In sommige gebieden zijn ook wilde dieren in de tuin een probleem. Bekijk hieronder hoe je zwijnen kunt weren. Wel gecharmeerd van de stadstuin? Zoek inspiratie op vtwonen.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM6 vragen
Waarom zie ik de prijsdalingen niet op Funda? En zes andere vragen over de huizenmarkt
De huizenprijzen zijn vorig jaar, na negen jaar stijging, met ruim 6 procent onderuit gegaan, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Komen er eindelijk weer kansen voor grote groepen die jarenlang niet konden kopen? Zeven vragen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Minister helpt oud-studenten niet met oplossen hypotheekprobleem
Minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf kan het probleem voor oud-studenten die geen of een lagere hypotheek krijgen niet oplossen. Dat zei de minister tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUMmet video
Buren schrikken zich rot na plots verkleurd huis: ‘Dit is een aanfluiting voor de wijk’
Bewoners in de Haagse volksbuurt Laak zijn geschrokken van de felle kleur die de nieuwe eigenaar onlangs op zijn hoekhuis heeft geverfd. Het huis is zalmroze. En dat valt in de ‘grauwe’ wijk wel heel erg op. Buren vragen zich af of dit wel mag. De reacties vanuit de buurt en op sociale media zijn dan ook niet mals. ,,Dit is spuuglelijk.’’ -
-
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
eigen tuin eerst
Van deze vergeten vruchten in de tuin kun je sap en jam maken
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. De gele kornoelje mag best uit de vergetelheid worden getild, vindt hij. Van de vruchten kun je sap en jam maken.