Hout voor haarden en kachels niet aan te slepen
Eigenaren van kachels die voorraad nodig hebben, staan deze maand voor een uitdaging. Haardhout is op veel plekken volledig uitverkocht en op de schaarse plekken waar het nog te koop is, schieten de prijzen omhoog.
Het enorme tekort aan haardhout heeft meerdere oorzaken. De coronacrisis is volgens Joey van Wettum, eigenaar van Openhaardhoutgigant een van de grootste. ,,We zien sinds de eerste lockdown een enorme stijging in de vraag naar (haard)hout. Mensen zitten meer thuis en zetten eerder de kachel aan. We groeien altijd wel, maar sinds maart 2020 is het echt een gekkenhuis. Onze omzet is verdubbeld.”
Uiteraard hebben ook de stijgende gasprijzen de verkoop opgestuwd. ,,We hebben eigenlijk twee pieken meegemaakt, die precies gelijk liepen met het nieuws over stijgende gasprijzen”, beweert Van Wettum.
Christian den Doelder, eigenaar van Den Doelder Pallets heeft zelf ook een houtcrisis achter de rug. ,,Het was enorm. Door corona ontstond er een totale mismatch tussen vraag en aanbod, ook omdat zagerijen voor de verkooppiek afschaalden, als voorbereiding op een crisis.” Bovendien is het aandeel van China en Amerika als toetreders op de Europese houtmarkt sterk gegroeid. ,,China bouwt gigantisch veel steden op het moment, daar is veel hout voor nodig. Dit zie je terug in de kosten. In een beperkt aantal maanden is de prijs die leveranciers voorheen vroegen zo’n drie keer over de kop gegaan.”
Milieuvervuiling houtstook onder vuur
Ondertussen zwelt de kritiek aan op de milieuvervuilende aspecten van houtstook. Maar liefst 23 procent van de fijnstof in Nederland is afkomstig van kachels en open haarden. In Nederland zijn er ongeveer een miljoen houtstookinstallaties. Een op de tien huishoudens heeft een houtkachel of open haard. Tijdens het verbranden van hout komt een mengsel aan stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, waaronder fijnstof. De kachel is de grootste fijnstofbron van Nederland. Actiegroep Stichting Houtrook Vrij pleit voor strengere regelgeving vanuit de landelijke overheid om het aantal kachels terug te dringen.
Voornamelijk bij gemeenten staan de gevolgen van houtstook wel op de kaart. Vorig jaar hebben overheden het Schone Lucht Akkoord gesloten, bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar strengere regelgeving bleef uit. Het kabinet wil vooral dat er meer voorlichting komt en heeft de subsidie voor pelletkachels stopgezet. Sinds dit jaar geldt wel een strengere Europese richtlijn voor kachels die worden gekocht in Nederland. Die EcoDesign-kachels zijn zo ontworpen dat er fors minder fijnstof wordt uitgestoten.
Hout nog niet op
In Europa worden gekapte bossen teruggeplant en haardhout wordt gezien als restproduct. De verwachting is dan ook niet dat er op lange termijn te weinig hout is. ,,Hoewel de schaarste nu groot is en de vraag enorm, denk ik niet dat het hout zal opraken. Een overwegend grote vraag of juist te veel aanbod komt wel vaker voor op de houtmarkt, zegt den Doelder. ,,Het is een herkenbaar jojo-effect, al ging dat voorheen wel over 3 of 5 procent, in 2020 was dat een ongekende 150 procent.”
Bij van Wettums Openhaardhoutgigant bereiden ze zich voor op een blijvende groei. ,,We zijn al een tijd bezig met hoe we het leveranciersnetwerk in Polen, Litouwen en Letland kunnen verbreden.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’
De bouw en verbouw van woningen stagneert dankzij hoge prijzen, een tekort aan vakmensen en leverproblemen van essentiële materialen. Wie een huis wil bouwen of verbouwen heeft een lange adem nodig en een gevulde portemonnee. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Fors meer miljoenenwoningen in Nederland: ‘Er zijn voordelen én nadelen als je erin woont’
Nederland telde eind vorig jaar 142.900 huizen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn. Dat is 69 procent meer dan een jaar eerder, terwijl het jaar ervoor het aantal miljoenenwoningen ook al met 40 procent was gestegen, zo staat in een jaarverslag van Calcasa. -
PREMIUM
Cursus hout stoken loopt uit de hand als anti-stokers het aan de stok krijgen met docent
Als houtkachelbezitters zorgvuldiger stoken wordt de lucht schoner, is de gedachte achter een cursus die de gemeente Nijmegen aanbiedt. Maar al bij de eerste workshop gaat het mis.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Energierekening
Edwin (46) liet zijn nieuwbouwhuis ontkoppelen van het warmtenet: ‘Ik vond het absurd’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Edwin Roest (46) uit Ede. -
PREMIUM
Oud worden in een woongroep? Deze senioren kiezen daar bewust voor: ‘Verwachtingen zijn overtroffen’
Koffiedrinken op dinsdag, samen zwemmen op donderdag en de fles wijn op tafel tijdens het vrijdagse happy hour. De oplossing tegen dreigende eenzaamheid ligt binnen handbereik als je leeft in een woongemeenschap. Dit soort gedeelde woonvormen schieten als paddenstoelen uit de grond. ,,Het is de beste beslissing die ik in de afgelopen twintig jaar heb genomen.”