‘Huizenprijzen kunnen weer stijgen door dip in nieuwbouw’
De huizenprijzen kunnen straks weer gaan stijgen omdat de nieuwbouwproductie hapert. Er ontstaat dan mogelijk een nog grotere krapte op de woningmarkt.
Dat staat in de vandaag gepubliceerde Monitor Koopwoningen, een vierjaarlijks rapport van de TU Delft waar onder meer het CBS, Vereniging Eigen Huis en makelaarsvereniging NVM aan hebben meegewerkt.
De nieuwbouwproductie in ons land zit al ruim twee jaar in een dip. Het aanbod en de verkoop van nieuwbouwkoophuizen bedroeg in het vierde kwartaal van 2022 nog maar 4000 tot 5000 woningen: meer dan een halvering in vergelijking met eerdere jaren.
Het aantal afgegeven bouwvergunningen, een indicatie voor de nieuwbouwproductie van de komende jaren, wijst niet op verbeteringen. In het derde kwartaal van 2022 - cijfers van de laatste drie maanden zijn er nog niet - zijn er 14.600 vergunningen afgegeven. Dat is een daling van 30 procent ten opzichte van eind 2021. Die dip heeft allerlei oorzaken, zoals gestegen bouwkosten, personeelstekorten, onzekerheid vanwege de oorlog en de inflatie, stikstofregels, weinig geschikte bouwplekken en bezwaren van omwonenden. De nieuwbouw die er wel is, is een stuk duurder dan bestaande huizen. Gemiddeld kostten nieuwe huizen in het derde kwartaal van vorig jaar 488.000 euro, terwijl bestaande huizen gemiddeld 427.000 euro kostten. Een erg groot verschil, aldus de Monitor Koopwoningen.
Haperende nieuwbouw vormt bedreiging
Volgens het rapport zijn veel mensen die naar een nieuwbouwwoning verhuizen al eigenaar van een bestaande koopwoning. Is er weinig nieuwbouw dan stromen deze mensen niet door en wordt de druk op de markt voor bestaande huizen nóg groter. Er zijn dan meer mensen die in dezelfde vijver vissen, met mogelijk prijsstijgingen als gevolg.
Daarom vormt de haperende nieuwbouwproductie ‘een grote bedreiging voor de dynamiek op de markt van bestaande koopwoningen', aldus het rapport. ‘En naast de krapte en de nog steeds grote woningvraag zal ook de te verwachten stijging van inkomens van huishoudens op de middellange termijn kunnen zorgen voor opnieuw prijsstijgingen.’
Gestegen hypotheekrente en dalende prijzen
Op korte termijn zullen de prijzen nog dalen, verwacht TU Delft. Dat komt door de gestegen hypotheekrente en het afnemende vertrouwen in de woningmarkt. In 2022 steeg die rente van 1,5 procent naar ongeveer 4,5 procent. Daardoor konden huizenkopers 10 tot 15 procent minder maximaal lenen.
2022 was dan ook het jaar waarin de woningmarkt kantelde. De huizenprijzen daalden met 6,4 procent naar gemiddeld 407.000 euro. Het was, na jaren van extreme prijsstijgingen, voor het eerst in negen jaar dat de prijzen daalden. Ook nam het aanbod toe, staan huizen langer te koop en werd overbieden langzaamaan passé. Gemiddeld genomen betaalden kopers in het vierde kwartaal van vorig jaar nauwelijks meer dan de vraagprijs. Toen is in 40 procent van de verkopen (iets) meer betaald dan de vraagprijs. Aan het begin van 2022 lag dit aandeel nog op circa 80 procent.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUM
Nuria heeft een miljoen te besteden en nog steeds geen huis: ‘Zijn een keer met drie ton overboden’
De zoektocht naar een huis vergt geld, geduld en incasseringsvermogen. Nuria zoekt in Amsterdam naar een droomhuis waar ze definitief met haar gezin kan blijven wonen, maar ook met een flink budget lukt dat niet. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Mieren bestrijden? Gebruik gewoon groene zeep
Kriebelbeestjes in je huis: daar zit niemand op te wachten. Maar wat doe je tegen vervelende kakkerlakken, zilvervisjes, fruitvliegjes of bedwantsen? Deze week: mieren. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUMquiz
Niet al het plastic mag in de pmd-zak, dit zijn de richtlijnen om afval goed te scheiden
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Van zilvervisjes kom je moeilijk af, maar met deze zelfgemaakte val lukt het wél
Kriebelbeestjes in je huis: daar zit niemand op te wachten. Maar wat doe je tegen krioelende mieren, kakkerlakken, vliegen of bedwantsen? In deze serie vertellen we hoe je voorkomt dat je met ze te maken krijgt én hoe je ze je huis uit krijgt. Deze week: zilvervisjes.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer