Een portemonnee met geld
Volledig scherm
Een portemonnee met geld © Rijnhout Media

Huurders krijgen vaak gelijk over te hoge servicekosten: honderden euro's verschil

Zo'n driekwart van de huurders die naar de Huurcommissie stapt vanwege een te hoge afrekening van de servicekosten, krijgt gelijk. Dat levert de huurders gemiddeld 808,69 euro op, blijkt uit onderzoek van de Woonbond. Die bekeek de uitspraken die de Huurcommissie het afgelopen half jaar publiceerde.

Huurders moeten elk jaar uiterlijk 30 juni een afrekening van de servicekosten ontvangen van het voorgaande kalenderjaar. Verhuurders mogen voor servicekosten, zoals elektriciteit, gas of schoonmaakkosten van gezamenlijke ruimtes, alleen de werkelijke kosten in rekening brengen. Ze mogen er geen winst op maken. Maar het gebeurt regelmatig dat de afrekening niet klopt, stelt Woonbonddirecteur Paulus Jansen. 

Als huurder en verhuurder het niet eens worden over de afrekening, kunnen ze naar de Huurcommissie. ,,Als je kijkt naar de uitspraken van Huurcommissie, zie je dat het vaak fout gaat bij de afrekeningen”, aldus Jansen. Bij de 187 zaken die afgelopen half jaar zijn gepubliceerd, werden bij zo’n driekwart de huurders in het gelijk gesteld door de commissie. Gemiddeld viel de afrekening voor de huurders 808 euro lager uit. Het hoogste verschil in het onderzoek was maar liefst 4008,71 euro.

Sociale huur

Alleen huurders in een sociale huurwoningen kunnen naar de Huurcommissie stappen met problemen rondom de hoogte van de servicekosten. Huurders in de vrije sector moeten naar de kantonrechter. De financiële drempel om naar de rechter te stappen is veel hoger dan om naar de Huurcommissie te gaan. Daarom pleit de Woonbond voor betere consumentenbescherming in de vrije sector. Nu hebben deze huurders geen enkele vorm van bescherming tegen woekerprijzen op de vrije huurmarkt, stelt de bond.