Hypotheekrente kruipt wat omhoog
Nadat afgelopen zomer opnieuw laagterecords werden gebroken met de hypotheekrentes die banken en andere geldverstrekkers hanteren, zijn er nu weer wat verhogingen doorgevoerd. De hoge inflatie is de indirecte veroorzaker en De Nederlandsche Bank eist hogere buffers.
Onder andere ING, Nationale Nederlanden, ASN en Vista kondigden gisteren aan hun hypotheekrentes voor huizenkopers en oversluiters vandaag te verhogen. Met minimale verschillen trouwens: 0,01, 0,02 of 0,03 procent. De gemiddelde hypotheekrente is nu zo’n 1,5 procent, afhankelijk van de voorwaarden.
Sinds anderhalve week verhogen geldverstrekkers hun rente omdat ze zelf ook meer voor het aantrekken van geld betalen op de kapitaalmarkt. Centrale banken zijn verder in mindere mate geneigd de rente te drukken met het opkopen van obligaties.
Verder voorziet De Nederlandsche Bank als toezichthouder risico’s waarvoor de geldverstrekkers vanaf 1 januari worden aangespoord zich in te dekken. Ze moeten hogere buffers hanteren nu de huizenprijzen zo uit de bocht vliegen. Volgens DNB-president Klaas Knot maakt die snelle stijging Nederland kwetsbaar, omdat bij een hogere inflatie en hogere rente de huizenprijzen weer zullen zakken, terwijl de schulden relatief hoog zijn. Knot deed een beroep op de politieke partijen die een kabinet vormen snel de huizenmarkt te hervormen omdat die de economie in gevaar brengt.
Actuele rentestanden gemiddeld
10 jaar rentevast, met Nationale Hypotheek Garantie: 1,01 procent
20 jaar rentevast, met NHG: 1,34 procent
10 jaar rentevast, 100 procent gefinancierd boven NHG-grens: 1,45 procent
20 jaar rentevast, 100 procent gefinancierd boven NHG-grens: 1,83 procent
Voor de rentestanden per aanbieder, kijk op Independer.
De gestegen kapitaalmarktrente en de hogere buffereisen zorgen voor hogere kosten voor hypotheekverstrekkers. De kans is groot dat ze die in hun tarieven doorberekenen, stellen economen van ABN Amro in een analyse.
,,Een groot aantal hypotheekverstrekkers is daar, denk ik, al aan begonnen’’, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. ,,Tot nu toe wel heel beperkt en ik denk dat dat te maken heeft met deze belangrijke maanden in het jaar. Er worden in het najaar traditioneel veel hypotheken afgesloten en hypotheekverstrekkers willen hun doelen halen.” Vanwege de grote concurrentie, er zijn inmiddels veertig hypotheekverstrekkers in Nederland, zouden ze volgens Hagedoorn ‘aan de bak moeten’. Ze beconcurreren elkaar met de prijs, oftewel de rente.
Of de stijging doorzet, heeft volgens experts ook te maken met wat er met de economie gaat gebeuren, waarbij de invloed van corona komende winter nog ongewis is. De stormachtige groei van de economie in de zomer zet niet door als gevolg van de hoge inflatie en energiecrisis. De vraag is of de inflatie van tijdelijke aard is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat ervan uit dat dat zo is. Als dat klopt, dan kan het meevallen met de renteverhogingen en is de kans op lagere huizenprijzen ook kleiner.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eigenaren isoleren massaal ‘illegaal’ hun woning, en dat is een ernstige bedreiging voor vleermuis
Met aantrekkelijke subsidies gaan steeds meer mensen overstag: je woning isoleren levert in korte tijd veel comfort op, bespaart energie en is ook nog eens duurzaam. Maar wie zijn huis vlug onder handen laat nemen, weet vaak niet dat het verboden is. ,,Vleermuizen komen er ook door in de problemen.” -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Wooncrisis: dit zijn de échte oplossingen
Veertig jaar geleden ging Nederland massaal de straat op om te protesteren tegen het woonbeleid. Morgen is het weer zover, tijdens het woonprotest in Amsterdam. Drie experts laten zien wat er écht aan schort en adviseren demonstranten over wat er op hun spandoek moet staan. -
PREMIUM
Kletsnatte muren en druppels aan het plafond: overal lekkage na zoveel regen
Het lijkt maar niet op te houden met regenen en dat leidt tot flink wat wateroverlast. Loodgieters zijn een stuk drukker met lekkages dan anders. Gedupeerden worden er moedeloos van, helemaal als het lek niet zo makkelijk te vinden is.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Hoe snoei je hortensia's? ‘Elke soort vraagt om een eigen manier van snoeien’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week: hortensia's. -
PREMIUM
Het wordt echt tijd voor stevig ingrijpen in de woningmarkt, waarschuwt De Nederlandsche Bank
De Nederlandsche Bank waarschuwt voor toenemende risico’s voor particulieren. Huishoudens steken zich steeds dieper in de schulden voor een huis en beleggen risicovoller.