Hypotheekrente na kleine opleving al bijna twee maanden stabiel
Na een lichte stijging van de hypotheekrente in maart en april, is hij in mei en juni gestabiliseerd. Vorige week daalde het gemiddelde niveau voor het eerst sinds maart, naar 1,81 procent. De laatste weken zijn er weinig rentewijzigingen, terwijl veel huizenkopers de vrees hadden dat door de coronocarisis hun toekomstige maandlasten zouden stijgen.
Delen per e-mail
Dat de stabiliteit terug is, blijkt uit een analyse van bemiddelingsbureau De Hypotheekshop, die wekelijks onder meer het totaalgemiddelde van de hypotheekrente bijhoudt (rentevastperiodes van 5, 10, 20 en 30 jaar, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie, annuïteitenhypotheek). Ook volgens vergelijkingssite Independer zijn de verhogingen blijven steken op zo'n 0,2 procent boven het laagste niveau van dit jaar en daarmee ook direct het laagste niveau ooit. Het verschil in maandlasten is voor een huis van 3 ton ‘slechts’ een paar tientjes.
Geldverstrekker Venn verraste vorige week met een forse verlaging van de NHG-tarieven (min 0,3 procent). Onder meer BLG, Argenta, Triodos, Vista en NIBC pasten ook hun rentes naar beneden aan.
Weinig noodzaak
De stabiele rente heeft vooral te maken met het beleid van de centrale banken, die honderden miljarden euro's in de economie pompten en zo de belangrijkste rentepercentages omlaag duwden. ,,De rente op staatsleningen daalt licht, waardoor er voor hypotheekverstrekkers weinig noodzaak is om de tarieven te verhogen”, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. ,,Daarnaast zijn we ook in een stabiele fase van de coronacrisis beland. Dat kan weer veranderen als er massaontslagen gaan vallen, maar voorlopig is er geen reden voor banken om op basis van risico de rentes te verhogen.”
Tijdens de eerste weken van de lockdown gingen geldverstrekkers over tot het verhogen van de hypotheekrente. De mate waarin dat gebeurde verschilde echter sterk: regiepartijen die worden gefinancierd door beleggers, waaronder pensioenfondsen, hebben relatief veel hypotheken in de hogere risicoklassen zonder Nationale Hypotheek Garantie. Samen met de grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank gingen die wat sneller omhoog met hun rente dan het marktgemiddelde.
Dat zorgde volgens De Hypotheekshop voor een verschuiving van de hypotheekaanvragen naar aanbieders als Vista, Argenta, Lloyds, Allianz, Merius en Hypotrust Vrij Leven. Het marktaandeel van de grootbanken daalde daardoor in april en mei, maar nadat zij hun rente weer verlaagden (sinds begin mei) is het aandeel weer terug naar het oude niveau.
Meer weten over rentepercentages en de inzet van overwaarde van de hypotheek als je gaat verhuizen? Bekijk onderstaande podcast of luister hem via je favoriete podcastapp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Joost mag 't weten Kettingrokende buren reageren helaas niet op onze nette brief
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
Verhuizen door corona: ‘Ik hoorde het zelfs als de buurman het lichtknopje aanraakte’
Te klein, te gehorig, te weinig aanspraak: deze Amsterdammers waren na het lange thuiszitten he-le-maal klaar met hun huis en pakten hun spullen. ,,Ik hoorde het zelfs als de buurman het lichtknopje aanraakte.” -
hip huis Met deze slimme tips breng je als beginner kleur in huis
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: kleuren. -
eigen tuin eerst Hup, naar buiten en aan de slag met sneeuwklokjes
Weinig te doen in de tuin? Tuingoerie Romke van de Kaa weet wel beter. Dit is een goede maand om sneeuwklokjes te verplanten. -
PREMIUM
Zorgen om impasse op woningmarkt: ‘Grote mismatch vraag en aanbod’
De rek moet er toch een keertje uit zijn, zou je zeggen. Maar in het laatste kwartaal van het coronajaar 2020 stegen de huizenprijzen opnieuw naar recordhoogten. Dat woningen met een te koop-bord in de tuin gemiddeld bijna een half miljoen euro kosten, zegt genoeg.
-
Bouwsector vraagt miljardensteun voor 90.000 nieuwe huizen per jaar
Miljarden euro's belastingvoordeel, een Nationaal Garantiefonds en investeringen in het bouwrijp maken van grond voor nieuwe huizen. Een hele lijst van dit soort voorstellen wordt vandaag aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer. De bouwsector en belangenverenigingen vragen steun om de naderende economische crisis deels te bezweren en een inhaalslag te maken om het immense woningtekort terug te dringen. -
podcast Zo gebruik je overwaarde voor de aankoop van een nieuw huis
De huizenprijzen liggen momenteel op het hoogste niveau ooit. Doorstromers op de huizenmarkt (van koop naar koop) hebben daardoor veel voordeel. Ze kunnen hun overwaarde gebruiken om de hypotheek te verlagen óf een duurder huis te kopen. Hoe zit dat precies? -
PREMIUM
video Thuis werken én leren? Dit gezin vond het ‘verschrikkelijk’ en bedacht rigoureuze oplossing
Thuis werken en leren zorgt tijdens de lockdown voor een hoop stress. De meeste woningen hebben niet genoeg plekken waar huisgenoten ongestoord aan de slag kunnen. Dus worden tuinhuisjes, zolders en bergingen massaal omgebouwd, al of niet met hulp van een aannemer. Het alternatief is verhuizen. De belangstelling voor koopwoningen met potentie voor thuiswerk groeit al.