Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
energierekeningHoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom.
Delen per e-mail
Hoe woont u?
,,Ik heb een huurwoning waar alles gelijkvloers is. Althans, er is wel een boven, maar daar kom ik nooit. Er is daar een logeerkamer. De deuren zijn dicht en de verwarming staat daar uit. De woonoppervlakte beneden is 90 vierkante meter. Voordat ik er kwam wonen, is het huis rond 2016 volledig opnieuw geïsoleerd door de wooncorporatie en zijn er acht zonnepanelen op het dak gelegd.
Het is een eengezinswoning, maar in de praktijk is het meer een 55+-woning. Er zijn in mijn huis bijvoorbeeld ook voorzieningen waar ik gelukkig nog geen gebruik van hoef te maken, zoals een invalidetoilet en een luchtverversingssysteem. Door dat systeem hoef ik mijn ramen en deuren niet open te zetten. Op mijn laptop kan ik bovendien alle statistieken zien: bijvoorbeeld hoeveel zuurstof en fijnstof er in mijn huis aanwezig is. Ik woon alleen.”
Wat staat er op uw jaarrekening?
,,Het eerste zinnetje op mijn jaarafrekening deed mij goed: ‘u krijgt geld terug’. Ik heb 564,60 euro teruggekregen. Dat is inclusief een overstapbonus van 200 euro. Dat komt doordat mijn energiemaatschappij had berekend dat ik maandelijks 13 euro zou moeten betalen, maar ik er zelf 20 euro van had laten maken. Voor de zekerheid. Dankzij de opbrengsten van de teruglevering van mijn zonnepanelen (1554 kWh) waren mijn nettokosten over het hele jaar 11,40 euro. Mijn verbruik was 1026 kWh aan stroom (580 dal en 446 normaal) en 196 kuub gas.”
Als ik soms bij iemand anders kom, krijg ik gewoon een klap in mijn gezicht. 20, 21 graden vind ik veel te warm
Bent u zuinig met energie?
,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een hobby van heb gemaakt. Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis. Zo ben ik opgevoed. Mijn ouders deden dat al niet. Ik trek liever een trui aan. Als ik soms bij iemand anders kom, krijg ik gewoon een klap in mijn gezicht. 20, 21 graden vind ik veel te warm. Mijn koelkast en vrieskast zijn zuinige apparaten. Mijn televisie, zo’n platte, is wel iets ouder en staat de hele dag aan. Ook al is er niets op. Ik weet niet waarom mijn verbruik in de daluren hoger is dan in de normale uren. Zondag is wel mijn standaard wasdag. Dat is een gewoonte, niet omdat het goedkoper is. Daar kom ik eigenlijk nu ik dit vertel pas achter.”
Woont u prettig?
,,Heerlijk, ik woon fantastisch. Ik heb 32 jaar in Spanje gewoond en gewerkt. Na mijn pensioen ben ik terug naar Nederland gegaan. Ik vond het daar veel te heet worden. Op mijn leeftijd kun je dat niet meer aan. Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Holland, maar ik ben helemaal geïntegreerd hier in Limburg. Hegelsom is een leuk dorpje met lieve mensen. Als ik me gedraag, word ik er niet uitgegooid!
Verantwoording
Omdat de heer De Boer in een huurhuis is komen wonen waar al zonnepanelen op lagen, heeft hij niet direct betaald voor de panelen. Wooncorporatie Wonen Limburg laat weten dat ze in verband met de privacy niet op deze bewoner specifiek kan ingaan, maar dat de huurprijs is gebaseerd op woningwaarderingspunten. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de huur. Indirect betaalt Johan de Boer dus wel voor zijn zonnepanelen. De heer De Boer betaalt maandelijks 612 euro aan huur.
Deze aflevering van Energierekening is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
energierekening
Uwe (76): ‘Ik kan slapend rijk worden met die zonnepanelen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Uwe Smit (76) uit Julianadorp. -
PREMIUMMijn Tuin
Zo zorgt Sonja voor blijere planten in haar tuin: ‘Je ziet dat steeds meer planten zich weten te handhaven’
Sonja Koderitsch woont al bijna veertig jaar in haar huis in het Haagse centrum. Haar tuin kreeg een nieuwe impuls toen ze een paar jaar geleden de auto van de Haagse Hofdame in haar straat zag. Dankzij bodemverbetering doen de planten het sindsdien een stuk beter. Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin. -
Prijzen huurwoningen vrije sector dalen in vijf grootste steden
Terwijl de prijzen van koophuizen de pan uitrijzen, dalen gemiddeld genomen de huren in de vrije sector. Voor het eerst zijn de prijzen in de vijf grootste steden op hun retour, met dank aan de wegblijvende expats. Maar niet alle woningzoekenden zullen ervan profiteren. -
energierekening
Leo (57) heeft infraroodpanelen en een speciale douchebak: 'Ik ben de aanjager in huis’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Leo Planken (57) uit Delft. -
hip huis
Waarom een goed lichtplan in huis zo belangrijk is
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: de verlichting.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Notaris is met stomheid geslagen: ‘Verwachten die twee echt hier onderdak te vinden?’
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week krijgt de notaris gezelschap op kantoor. -
PREMIUMreageer
Hoelang moet een sociale woning sociaal blijven nu projectontwikkelaars meer vingers in de pap krijgen?
Hoe hou je genoeg sociale woningen als je ze laat bouwen door projectontwikkelaars die ze na 15 jaar mogen verkopen? In Zoetermeer lijkt het er op dat in een nieuwbouwwijk niet één corporatiewoning komt. -
PREMIUM
Groene aanslag in de tuin? Laat de hogedrukspuit in de schuur
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.