De huidige manier van bieden op woningen zou leiden tot prijsmanipulatie. Daar wil demissionair minister Kajsa Ollongren een einde aan maken.
Volledig scherm
PREMIUM
De huidige manier van bieden op woningen zou leiden tot prijsmanipulatie. Daar wil demissionair minister Kajsa Ollongren een einde aan maken. © ANP

Kabinet pakt wildwest op huizenmarkt aan: biedingen moeten openbaar worden

Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers moeten inzicht kunnen krijgen in wanneer en hoeveel er door anderen wordt geboden. Voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport komen waarschijnlijk verplicht in ieder koopcontract. 

2 reacties

 • Marcel Dassen

  2 maanden geleden
  Ik ben het eens met het feit dat er misstanden zijn op de woningmarkt. Om te beginnen denk ik het dat het zeer raadzaam is dat de makelaar weer een beschermde titel krijgt en daarmee onder het juridisch tuchtrecht gaat vallen. Voor wat betreft het bieden heb ik mijn bedenkingen. Er zal misbruik van worden gemaakt. Je kan immers Jan en alleman (al dan niet tegen vergoeding) mee laten bieden om de prijs (nog) verder op te drijven. Je hoeft immers niet aan de hoogst biedende te verkopen.
 • Paul Lamote

  2 maanden geleden
  De markt laat zich niet manipuleren door de overheid. De boekhouding zal straks kloppen, de echte zaken worden achter de schermen gedaan.
 1. Brutale belegger probeert Astrid (66) en haar buren weg te bluffen: ‘We zien dat gordijnen vaak dicht zijn’
  PREMIUM

  Brutale belegger probeert Astrid (66) en haar buren weg te bluffen: ‘We zien dat gordijnen vaak dicht zijn’

  Haar gordijnen zouden vaak dichtzitten en ze zou geen ‘liefde’ meer hebben voor haar woning. De Utrechtse Astrid wist niet wat ze las toen deze week een brief met dergelijke kwalificaties op haar deurmat plofte. De afzender bleek een belegger die probeerde haar woning te kopen om ‘er samen iets moois’ van te maken. Ook andere buren kregen een brief. Ze zijn verbijsterd.