Volledig scherm
Kleine koolmees. © Shutterstock

Koolmezen sterven bij bosjes door vlooien- en tekengif

Het is het tweede jaar op rij dat er opvallend veel dode jonge koolmezen in hun nesten liggen. Nieuw onderzoek toont aan dat de massale sterfte te maken heeft met de vlooien- en tekenmiddelen die honden en katten dragen. 

Aanvankelijk gingen wetenschapper er vanuit dat het gif om buxushagen mee te beschermen, de boosdoener was. Maar die bestrijdingsmiddelen zijn niet de reden voor de massale sterfte van de jonge koolmezen, zo blijkt nu.

Vermoedelijk zijn  honden- en kattenharen de belangrijkste oorzaak, volgens recent onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM Onderzoek en Advies) en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Specifiek ligt het aan de vlooien- en tekenmiddelen waarmee honden en katten worden behandeld. 

Volledig scherm
© Ad Walrave

Mezen bekleden hun nest graag met de haren van katten en honden. Het middel om vlooien te bestrijden in de honden- en kattenharen komt via de nog kale huid in de jonge vogels terecht. De jonge vogels bezwijken vervolgens aan de giftige stoffen die daaraan kleven. 

Het gif voor de bestrijding van de buxusmot is dus niet de verklaring voor de hoeveelheid jonge, dode koolmezen. De buxusmot is de vrees voor mensen met een buxushaag. Het is een insect die sinds enkele jaren overal in Nederland buxushagen kaal vreet. Vandaar dat de bestrijding de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen.