Volledig scherm
Beleggen in huizen is populair, tot onvrede van steden die de woningnood en hoge huren zien toenemen. © Shutterstock

Meer steden dwarsbomen beleggers op de huizenmarkt

Ook Amersfoort bindt de strijd aan met beleggers die betaalbare huizen opkopen om ze vervolgens met flinke winst van de hand te doen. Nieuwe woningen met een prijs tot 260.000 euro mogen, als het aan het stadsbestuur ligt, voortaan het eerste jaar niet worden doorverkocht, en moeten ten minste tien jaar worden bewoond door de eigenaar.

Er zijn meer gemeenten in Nederland die met nieuwe regels komen om met name starters op de huizenmarkt een kans te geven. De gemeente Amsterdam kondigde onlangs aan een verhuurverbod in te stellen voor nieuwe koopwoningen. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat nieuwe koopwoningen worden opgekocht door beleggers en daarna voor veel geld worden verhuurd. Dit verbod geldt niet alleen voor de eerste koper, maar ook voor de mensen die het huis daarna overnemen.

De gemeente onderzoekt nog wel of er een uitzondering kan worden gemaakt voor bijvoorbeeld familieleden. Amsterdam zegt eind dit jaar een concreet voorstel voor het verhuurverbod klaar te hebben. Ondertussen dringen de politieke partijen PvdA en SP in Utrecht aan hetzelfde te gaan doen. 

Verschillen huur en koop

De markt is de afgelopen jaren behoorlijk scheef gegroeid. Dankzij het lage rentepercentage (voor veel hypotheken onder de 2 procent) zijn de lasten voor huizenbezitters veel lager dan die van huurders. Die zagen de huur omhoog gaan omdat de WOZ-waarde steeg (huizen werden duurder). Voor investeerders zijn huizen een enorme melkkoe geworden, zeker in de grote steden en in de hele randstad. Een meerderheid van de Nederlanders zou daar graag een stokje voor steken, bleek uit een peiling van Eenvandaag.

Amersfoort wil huurders beter beschermen: niet alleen moeten huizen met een maandbedrag tot 999 euro voortaan worden toegewezen door loting (om zo selectie op inkomen te voorkomen), ook moeten de woningen minimaal twintig jaar onder deze huurgrens blijven. Met het nieuwe aanvalsplan breekt wethouder Menno Tigelaar (ChristenUnie, Wonen) een lans voor de woningzoeker, die nu links en rechts wordt ingehaald door rijke opkopers.