Met deze simpele smeermiddelen (die je toch al hebt) kom je van een piepende deur af
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: piepende en krakende deuren.
Zelf vindt Marja het hoogst irritant: ,,Ik dacht: wat is er toch aan de hand? Het fluit, piept en kraakt aan alle kanten in mijn huis. Ik denk dat het komt doordat in de zomer de deuren vaker open stonden en dat daardoor stof tussen de scharnieren is gaan zitten. Als de verwarming aan staat, wordt van iedereen verlangd de deuren dicht te doen. ‘Ben je in de kerk geboren’, is zo'n vraag die iedereen wel eens heeft gehoord die de deur niet achter z'n kont dicht deed.”
Het is een krakend of bijna knarsend geluid, zo beschrijft Marja. ,,Dat stof gaat kleven tussen die scharnieren en dan is het wiep-wiep-wiep. Het slijpsel van het metaal dat dankzij het stof over elkaar wrijft, dat is wat je hoort. Een heel leuk klusje om rustig op te pakken, want je stoort je er altijd aan op momenten dat het niet uitkomt het euvel te verhelpen. Als je 's avonds laat thuiskomt van een feestje en de huisgenoten niet wil wakker maken, bijvoorbeeld.”
Benodigdheden voor schoonmaak scharnieren
,,Laat ik eerst zeggen wat je niet nodig hebt en dat zijn dure sprays en flesjes die je waarschijnlijk toch maar heel weinig gebruikt. Met simpele middelen die je waarschijnlijk al in huis hebt kom je een heel eind. Een make-upkwastje, bijvoorbeeld. Gooi die nu niet weg als je hem niet meer voor de oogschaduw gebruikt. Ik heb zelf een glaasje met oude make-upkwasten, naalden, veiligheidsspelden, paperclips en een pincet. Neemt weinig ruimte in beslag en ze komen altijd goed van pas.”
Is er geen make-upkwast aanwezig, pak dan een wattenstaafje. Die gebruik je als een tandenstoker bij de scharnieren. Probeer heel precies het stof weg te peuteren.
Verder nodig: een kaars, vaseline, slaolie, groene zeep, trapje, mager sopje (lauw water in een emmer met een paar druppels afwasmiddel)
Smeermiddelen
,,Op de deurscharnieren wrijf je wat vaseline. Dat kan ook met de make-upkwast of een wattenstaafje. Doe de deur langzaam open en dicht zodat de vaseline zich goed kan verspreiden. Weg is je gepiep en alles loopt weer gesmeerd", aldus Marja.
,,Er zijn nog meer dingen die piepen en dan kom ik al gauw bij de gordijnen. Die doe je nu misschien ook vaker dicht dan in de zomer en ook in de gordijnrails gaat stof zitten. Pak de trap en doe een lange kaars in je hand. Die kaars houd je verticaal vast en daarmee ga je in die gordijnrails. Dan zul je zien dat de gordijnlopers weer soepel over de rails glijden.” Heb je nou geen kaars of werkt het niet goed genoeg, dan raadt Marja aan om groene zeep te gebruiken.”
Dan de slaolie, waar is die voor bedoeld? ,,Voor de deurklinken. Ook die gaan nog wel eens knarsend open. Doe een beetje slaolie tussen de scharnieren. Echt maar een paar druppeltjes, want je wil niet dat de olie in je tapijt terechtkomt. Er zit ook een schroefje aan de deurklink overigens, meestal aan de onderkant. Draai die met een kleine schroevendraaier goed vast. Dan ga je weer een heerlijke piep- en knarsvrije winter tegemoet.”
Bonustips
,,Oh, het ging tot nu toe over metaal. Maar ook houten lades kunnen wel eens moeilijk dichtgaan en daar veel geluid bij maken. Daar zou ik die kaars weer voor gebruiken. Laat de kaars langs de gleuf van de lade gaan en doe hem een paar keer open en dicht.” En klepperende deuren? ,,Daar zijn rubberen tochtstrips voor uitgevonden. Die helpen dus niet alleen tegen klepperen, maar ook tegen de tocht. Je huis wordt direct energiezuiniger. Wat wil je nog meer?”
Bekijk hieronder meer schoonmaaktips van Marja Middeldorp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
Vergeet niet deze gore plekken in huis af en toe te poetsen
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: gore plekken in huis. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Schoonmaaktip van de week
Zo maak je de afzuigkap het beste schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: de afzuigkap. -
Dit moet je weten over de rente voordat je een hypotheek afsluit
De hypotheekrente schommelt zo nu en dan. Maar vanaf welk moment staat het rentepercentage eigenlijk vast bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek? En hoe lang blijft het renteaanbod staan? Deze site zocht voor je uit waar je rekening mee moet houden. -
PREMIUMexperts aan het woord
Puntensysteem voor huurhuizen in vrije sector: gaat dit de woningmarkt verder helpen?
Bijna alle huurwoningen onder de 1000 euro per maand. Dat is het idee achter een plan om het puntensysteem ook voor de middenhuur in de vrije sector te laten gelden. Een goed idee? Drie experts geven hun oordeel.
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
PREMIUM
Eigenaren isoleren massaal ‘illegaal’ hun woning, en dat is een ernstige bedreiging voor vleermuis
Met aantrekkelijke subsidies gaan steeds meer mensen overstag: je woning isoleren levert in korte tijd veel comfort op, bespaart energie en is ook nog eens duurzaam. Maar wie zijn huis vlug onder handen laat nemen, weet vaak niet dat het verboden is. ,,Vleermuizen komen er ook door in de problemen.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.