Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66). © ANP

Minister heeft wel oren naar landelijke ‘Funda’ voor sociale huurwoningen

Als het aan minister Kajsa van Ollongren (D66) ligt, komt er een landelijke website waarop woningzoekenden sociale huurhuizen kunnen vinden. De wet staat dat niet in de weg en een woning zoeken wordt daardoor makkelijker, denkt ze. Maar ze wijst ook op een gevaar. 

Momenteel bestaan er 36 verschillende portalen waar woningzoekenden zich kunnen melden. Iedere regio heeft, meestal met een aantal corporaties samen, een eigen inschrijfsysteem en ieder portaal hanteert andere kosten voor inschrijving en verlenging op de wachtlijst. Inschrijftijd meenemen naar een andere regio is in de regel niet mogelijk. Soms kan het vele jaren duren voordat je in aanmerking komt voor een woning. 

Kosten omlaag

De minister van Binnenlandse Zaken denkt dat de kosten omlaag kunnen met een ‘eenduidig woonruimteverdeelsysteem’. Dat zegt ze in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA). ‘Ik ondersteun van harte de inspanningen van partijen, waaronder Aedes en de Nederlandse Woonbond, om te onderzoeken of het meenemen van wachttijd dan wel een gezamenlijk zoeksysteem de doorstroming kan bespoedigen.’

Quote

De minister wacht op onderzoek van Aedes dus daar moet ik ook maar op wachten, ik ben benieuwd

Niels Aussems, Woningzoekende

Niels Aussems, zelf woningzoekende, probeerde met een online petitie aandacht te vragen voor het probleem waar hij tegenaan loopt. ,,Het is zo ondoorzichtig. Ieder zoekportaal, iedere woningcorporatie én iedere gemeente heeft z’n eigen regels. Bovendien ontvangen ze bijna allemaal veel geld van woningzoekenden.” Hij is blij dat de minister licht positief is over het plan voor een landelijke website, door de Woonbond ook wel een soort ‘Funda’ voor sociale huurhuizen (tot 720 euro huur per maand) genoemd. Aussems: ,,De minister wacht op onderzoek van Aedes (koepel woningcorporaties, red) dus daar moet ik ook maar op wachten, ik ben benieuwd.”

Averechts effect

Het is niet simpel om een landelijk systeem op te tuigen, benadrukt Kajsa Ollongren. ‘Het meenemen van opgebouwde wachttijd kan een averechts effect hebben. Immers, woningzoekenden met een opgebouwde wachttijd kunnen voor een toename zorgen van de druk op de sociale huursector in steden waar de woningmarkt al gespannen is. Het gevolg is dat de inwoners van die steden langer op een woning moeten wachten.’ Anders gezegd: als veel mensen die ingeschreven staan in Nijmegen of Den Bosch ineens besluiten dat ze in Utrecht willen wonen, dan heeft Utrecht een probleem. 

De koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes heeft al toegezegd te willen kijken naar een betere samenwerking bij woningtoewijzing. Een landelijke website is een van de mogelijkheden. Het gelijktrekken van de inschrijving en inschrijfkosten valt ook binnen het onderzoek. Volgens Aedes moet het systeem wel recht doen aan de verschillende uitdagingen en regels per regio.