Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
eigen tuin eerstMeer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
Terwijl de aandacht voor de tuin in de media nog nooit zo groot is geweest, wordt de tuin zelf steeds minder bewerkelijk. De tuinier van de toekomst tuiniert virtueel: op zijn computerscherm of met een tuinboek vanuit de luie stoel. De leunstoeltuinier kijkt tevreden uit over zijn tuin waarin grasmaaien en watergeven zijn geautomatiseerd. Waarin ongedierte geen kans krijgt, omdat het op een verantwoorde wijze biologisch bestreden wordt.
Af en toe bekruipt hem toch een vaag schuldgevoel, want had tuinieren niet ooit iets te maken met de natuur? Met vogels kwetterend in de struiken, met zoemende bijen, en vlinders die van bloem tot bloem fladderden? En dus stapt hij zuchtend in zijn auto en rijdt naar het tuincentrum, want daar is de remedie tegen zijn schuldgevoel te koop: de vlinderstruik. ‘Aflaatstruik’ zou ook een goede naam zijn. April is een goede maand om een exemplaar te planten, want dan is het gevaar van strenge nachtvorst wel geweken.
Kies nou niet lukraak de eerste de beste die het tuincentrum in de aanbieding heeft want het is zuur om later tot de ontdekking te komen dat die van de buren toch eigenlijk mooier is. En de populaire variëteit ‘Lochinch’ mag dan uit Schotland afkomstig zijn, hij laat het toch vaak na een paar nachten strenge vorst al afweten.
Wel goed tegen vorst bestand zijn ‘Nanho Blue’ en ‘Nanho Purple’, twee vlinderstruiken afkomstig uit Boskoop. Dit zijn relatief kleine struikjes met smal, wilgachtig blad en spitse pluimen in lila en – in het geval van ‘Nanho Purple’- paarsroze. Deze laatste is de zwakste groeier van de twee. In kleine tuinen kan dat een voordeel zijn, maar ook ‘Nanho Blue’ wordt niet veel hoger dan anderhalve meter. Andere sterke soorten zijn de aloude ‘Ile de France’, met grote, violette bloempluimen en ‘Black Knight’ die in de jaren 50 van de vorige eeuw door de Firma Ruys in Dedemsvaart is geselecteerd.
Van bontbladige heesters moet je houden en voor wie dat doet is er ‘Harlequin’ met paarsrode bloempluimen en blad dat is afgebiesd met crèmegeel. Zeker niet onaardig, dat bonte blad, maar als de struik ook nog bloeit misschien net iets te veel van het goede.
Witbloeiende vlinderstruiken zijn prachtig als ze net beginnen te bloeien. Maar de vreugde duurt kort, want als de laatste pluimen nog in bloei moeten komen, zijn de eerste al uitgebloeid en verkleurd naar bruin. Je hebt tuiniers die daarvoor hun ogen kunnen sluiten – die planten bijvoorbeeld ook witte seringen – maar wit met bruin is geen gelukkige combinatie.
Er komen steeds nieuwe vlinderstruiken. Een goede, relatief nieuwe variëteit is ‘Pink Delight’ met rozerode pluimen. Ook ‘Summer Beauty’ met een bloemkleur die naar rood neigt is een goede introductie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
eigen tuin eerst
Voor deze prachtige plant heb je wel geduld nodig, het kan wel twee jaar duren voor zaad ontkiemt
Van sommige planten raakt tuingoeroe Romke van de Kaa in vervoering. Als een hevige verliefdheid. Zo ook bij de trillium, maar voor deze plant heb je wel wat geduld nodig. -
PREMIUMquiz
Niet al het plastic mag in de pmd-zak, dit zijn de richtlijnen om afval goed te scheiden
Een stuk piepschuim, kattenbakkorrels of kaaskorsten: weet jij wat bij welk soort afval hoort? Als je afval wil scheiden is het soms een behoorlijke puzzel. Waar laat je je plastic afdankertjes precies? En hoe zit dat eigenlijk met dat theezakje? -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Voor 5 miljoen koop je dit landgoed mét privéstrand: ‘Mooiste vakanties beleeft u voortaan gewoon thuis’
Montfoort -
-
-
eigen tuin eerst
Deze struiken en bomen zijn geschikt voor een kleine tuin
De ene struik of boom groeit harder dan de andere. Tuingoeroe Romke van de Kaa zet uiteen welke planten geschikt zijn voor een kleine tuin en welke je nieuwe tuin al snel als volwassen doen aanvoelen. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.