Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw
In en rond Amsterdam kunnen met hulp van het Rijk de komende vier jaar een kleine 20.000 betaalbare woningen verrijzen. De Metropoolregio Amsterdam doet daarvoor een beroep op de Woningbouwimpuls. Dat is een rijksregeling die is bedoeld om het enorme woningtekort op te lossen.
Delen per e-mail
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een samenwerking van 32 gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland en maakte zelf deze ambitie bekend. De woningnood is in dat gebied het hoogste van Nederland. Het ministerie van Binnenlandse Zaken treedt niet naar buiten over de andere aanvragen.
De regio Amsterdam hoopt op een bijdrage van 100 miljoen euro, wat neerkomt op gemiddeld 5000 euro per woning. Laurens Ivens, wethouder Wonen Amsterdam: ,,De tekorten aan betaalbare woningen in onze regio zijn enorm. Met zo’n bijdrage uit de Bouwimpuls kunnen we de bouw van bijna 20.000 betaalbare woningen versneld voor elkaar krijgen. Voor alle woningzoekenden in de regio zou dat een enorme opsteker zijn.”
Tien projecten
De beoogde 20.000 woningen zijn verdeeld over tien projecten in Amsterdam, Almere, Amstelveen, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Purmerend en Zaanstad. Alleen al in Amsterdam kunnen met een bijdrage uit deze regeling ruim 8300 woningen (versneld) worden gerealiseerd in het Hamerkwartier in Noord en op IJburg.
In Amstelveen zouden 2157 woningen worden gebouwd op bedrijventerrein Legmeer, in Haarlemmermeer gaat het om ruim 2000 woningen op het Pionier-Bols-terrein. Hilversum wil ruim 600 woningen bouwen bij het centraal station.
Spades
,,Het is duidelijk dat we voor een grote bouwopgave staan,” zegt Cees Loggen, gedeputeerde Wonen van de provincie Noord-Holland. ,,De plannen vanuit de gemeentes liggen voor, de spades kunnen de grond in. We rekenen op een positieve reactie van het kabinet.”
De plannen vanuit de gemeentes liggen voor, de spades kunnen de grond in. We rekenen op een positieve reactie van het kabinet
De regeling loopt tot eind 2023 en heeft een totaal budget van 1 miljard euro. Dat wordt in etappes beschikbaar gesteld. In de eerste tranche is aan 27 projecten in totaal 336 miljoen euro toegekend. Nu gaat het om de tweede tranche. Daarvoor heeft het Rijk 225 miljoen in de knip. Gemeenten konden hiervoor tot maandag middernacht voorstellen indienen.
Met de Woningbouwimpuls zou de bouw van 65.000 woningen worden versneld. De huizen worden naar verwachting ook betaalbaarder. De eerste tranche levert 51.000 woningen op, dus de verwachting is dat het doel ruim gehaald gaat worden. In afspraken van 2018 staat dat in Nederland jaarlijks 75.000 huizen worden gebouwd. Er gaan al wel geluiden op om dat aantal te verhogen, omdat het woningtekort is opgelopen tot 331.000.
De projecten moeten voldoen aan een rijtje voorwaarden. Zo moet minimaal de helft van de woningen betaalbaar zijn, dat wil zeggen: sociale huur, woningen voor middeninkomens met een maximale maandhuur van 1000 euro en koopwoningen met een verkoopprijs onder de NHG-kostengrens (nu nog 310.000 euro, per 1 januari 325.000 euro). Ook moeten de gemeenten zelf meebetalen en moeten er per project minstens 500 woningen worden gebouwd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnen&buiten
Manon verkoopt haar verrassend tijdloze villa met uitzicht op flamingo’s
Manon Reerink verkoopt haar vrijstaande villa aan de De Loete in Pijnacker. Na een latrelatie van vijf jaar kiest ze eieren voor haar geld en trekt ze in bij haar vriend in Apeldoorn. Wij namen een kijkje voor de rubriek Binnen&Buiten. -
Waarom de gemiddelde huizenprijs in december daalde
Bestaande koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar daalden 0,5 procent ten opzichte van november, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dat laatste heeft waarschijnlijk met de veranderingen in de overdrachtsbelasting te maken. -
PREMIUMJoost mag 't weten
Kettingrokende buren reageren helaas niet op onze nette brief
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUMVideo
Nicolette Kluijver: Ik vind het een genot om te zien hoe mensen verbouwen
We kennen Nicolette Kluijver (36) van programma's als Expeditie Robinson en RTL Boulevard, maar vanaf vanavond is de presentatrice te zien in een totaal ander genre dan ze gewend is: het huisrenovatieprogramma De perfecte verbouwing. -
Nog even en Nederland is Europees koploper zonnepanelen
De groei van het opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland gaat zo hard, dat de Europese koppositie dit jaar van Duitsland kan worden overgenomen. De mijlpaal van 10 gigawatt is recent gepasseerd. De komende tien jaar kan het vermogen nog verdrievoudigen, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving.
-
Huizenprijzen stijgen het sterkst in bijna twee jaar
De Nederlandse huizenprijzen zijn in oktober het sterkst opgelopen in bijna twee jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren bestaande koopwoningen 9,1 procent duurder dan een jaar eerder. -
Dit verandert er aan de overdrachtsbelasting in 2021
Na wat gesteggel de afgelopen weken over de overdrachtsbelasting is de Tweede Kamer eruit. Een groot deel van de jonge huizenkopers wordt gematst en beleggers gaan fors meer betalen voor de aankoop van een huis. Ook voor bedrijfspanden verandert er wat. Hoe zit het precies? -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken.