Ruim half miljoen huishoudens in Nederland zijn ‘energiearm’
videoRuim een half miljoen huishoudens in Nederland leeft in energiearmoede. Ze hebben een laag inkomen, hoge energiekosten en wonen vaak in een huis dat niet goed geïsoleerd is. De helft van de bevolking is niet in staat de woning duurzamer te maken. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
Van ‘energiearmoede’ is sprake als huishoudens een laag inkomen hebben in combinatie met hoge energierekeningen of een woning die onvoldoende energiezuinig is. Bij 550.000 huishoudens, zo'n 7 procent van het totaal, is daarvan sprake, concludeert TNO.
De huishoudens geven gemiddeld 13 tot 20 procent van hun inkomen uit aan energie, terwijl dat voor alle huishoudens gemiddeld 5 procent is. Het zijn vaak eenoudergezinnen.
Buiten de Randstad
Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt TNO dat het probleem zich vooral buiten de Randstad voordoet. In delen van Zeeland en het noorden, oosten en zuidoosten van het land zijn meer energiearme huishoudens dan in de grote steden.
De twintig meest energiearme gemeenten liggen vrijwel allemaal in het noordoosten. Pekela staat bovenaan. Dat is duidelijk anders dan bij inkomensarmoede, waarbij de top 10 wordt gedomineerd door de grote steden in de Randstad plus een aantal grotere steden in het oosten van het land.
Minder consumeren
Binnen de groep van energiearme gezinnen hebben ongeveer 250.000 huishoudens een relatief laag inkomen én een woning met lage energiekwaliteit én hoge energiekosten. Bij ongeveer 140.000 huishoudens is sprake van ‘verborgen energiearmoede’: deze mensen kunnen vanwege financiële problemen minder energie consumeren dan ze zouden willen.
Om beter zicht te krijgen op energiearmoede is het volgens TNO van belang niet alleen naar de betaalbaarheid van de energierekening te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de woning en de mogelijkheden van bewoners om die te verduurzamen.
Energieslurpend
Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders niet in staat is zelf de woning duurzamer te maken. Dat kunnen huurders zijn die in slecht geïsoleerde huizen wonen en afhankelijk zijn van de verhuurder of die willen investeren in het energiezuinig maken van een woning. Of eigenaren van energieslurpende huizen die het geld niet hebben om in duurzaamheid te investeren.
Driekwart van de energiearme huishoudens woont in een huis van een woningcorporatie. Slechts 12 procent bezit een koopwoning en evenzoveel huishoudens huren particulier.
Bij elkaar opgeteld gaat het om 48 procent van de bevolking. Het is niet altijd een kwestie van inkomensarmoede, die bij ongeveer 15 procent van alle huishoudens voorkomt. Energiearmoede en inkomensarmoede hebben met elkaar te maken, maar vallen lang niet altijd samen.
Eenvoudiger
Energiearmoede komt bijvoorbeeld veel geconcentreerder voor. Zo is in slechts vijf gemeenten en 7 procent van de wijken in Nederland meer dan 10 procent van de huishoudens energiearm. Dat maakt gericht beleid per gemeente of regio eenvoudiger.
,,Een groot deel van hen heeft op dit moment geen probleem met het betalen van hun energierekening”, zegt TNO-onderzoeker Peter Mulder. ,,Maar als de gasprijs verder gaat stijgen, zal een deel van de huishoudens uit deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen. Door met gericht beleid juist nu meer huizen te verduurzamen kunnen we dat voorkomen. Daarmee bestrijden we deze energiearmoede en helpen we de energietransitie op gang.”
Er wordt gewaarschuwd voor de hogere energieprijzen. Pas jij al iets aan in je gedrag of aan je huis? Of vind je het wel best?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Miljoenennota
Forse prijsstijgingen energie voor huishoudens lopen nog iets verder op
Huishoudens die een nieuw energiecontract afsluiten, zijn honderden euro’s meer kwijt dan vorig jaar en op 1 januari schieten naar verwachting ook de variabele tarieven omhoog. Het kabinet doet vooralsnog niets om die prijsstijgingen op te vangen. Sterker nog: de belasting gaat iets omhoog. -
PREMIUMtuinvogeltelling 2023
Meer vogels in je tuin? Zorg dan voor deze zelfgemaakte hapjes
Huiskamerparkieten maak je niet blij met vetbollen, vogeltaarten en pindaslingers. Wilde vogels des te meer. De lekkerste hapjes zijn in een mum van tijd klaar. Zo wordt je achtertuin een rijk lopend buffet voor vogels. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Kletsnatte muren en druppels aan het plafond: overal lekkage na zoveel regen
Het lijkt maar niet op te houden met regenen en dat leidt tot flink wat wateroverlast. Loodgieters zijn een stuk drukker met lekkages dan anders. Gedupeerden worden er moedeloos van, helemaal als het lek niet zo makkelijk te vinden is. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM1
Lenie (92) moet huis waar ze geboren is verlaten van de gemeente: ‘Alleen Aboutaleb kan dit terugdraaien’
De 92-jarige Rotterdamse Lenie Boekhout is ten einde raad. Ze moet het landhuis, een historische boerderij waar ze geboren is, verlaten van de gemeente. Die is sinds eind jaren 80 eigenaar van de woning op de ‘s-Gravenweg in Kralingen. Boekhout wil helemaal niet weg. Ze wil er blijven wonen tot haar dood. ,,Alleen Aboutaleb kan dit nog terugdraaien.” -
-
-
met voorbeeld
Samen een huis gekocht en dan uit elkaar: welke opties heb je voor je hypotheek?
Samen een huis gekocht, maar toch uit elkaar? Vaak kan dan slechts één van de twee de hypotheek meenemen. Daardoor blijven exen regelmatig noodgedwongen samenwonen, met soms vechtscheidingen tot gevolg. Welke opties heb je nog meer? -
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer