De tv-serie Friends wordt gezien als de ultieme vorm van samenwonen met vrienden. Sommige huurcontracten worden gezien als 'Friends-contracten'.
Volledig scherm
PREMIUM
De tv-serie Friends wordt gezien als de ultieme vorm van samenwonen met vrienden. Sommige huurcontracten worden gezien als 'Friends-contracten'. © Friends/Giphy

Samenwonen met vrienden? Vijf dingen die je moet weten

Nu de huren in de vrije sector zo hoog zijn, kiezen vooral jongeren ervoor om een tijdje met vrienden of vriendinnen te gaan samenwonen. Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. 

Op zichzelf is het prima dat mensen een woning gaan delen, als ze dat een gezellige en fijne manier van wonen vinden en ze zo door kosten te delen wél kunnen wonen, vindt Woonbond-woordvoerder Marcel Trip. ,,Tegelijkertijd doen veel starters het omdat zelf een appartement huren of kopen onbetaalbaar is. Het voelt voor eind twintigers en begin dertigers vaak toch een beetje als een ongewenste verlenging van hun studententijd”, aldus Trip. ,,Daarbij is er ook sprake van een prijsopdrijvend effect. Drie huurders kunnen meer betalen dan één.”