Sierlijsten op het plafond.
Volledig scherm
Sierlijsten op het plafond. © Shutterstock

‘Sierlijsten op het plafond geven in één klap sfeer en karakter’

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag met een sierlijst op het plafond.

Van een bekende kreeg ik een appje met de vraag of ik ook thuis aan het werk was. Ik stuurde een foto van mijn eettafel met mijn laptop erop. Wat ik terugkreeg? Foto's van een pas gelakte deur. Het leek de omgekeerde wereld.

Nou ja, klussen is ook een interpretatie van thuiswerken. Je hebt geen reistijd, je zit toch thuis, de lente is begonnen en de zomertijd is ingegaan, dus het kriebelt. Misschien zie je, nu je zo veel in je huis zit, dat je woning nog niet zo gezellig is als je graag zou willen. Of dat je nog wat puntjes op de i kunt zetten. Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan plafondsierlijsten? Die kunnen absoluut de kers op de taart zijn en in één klap sfeer en karakter aan een ruimte geven.

Boodschappenlijst

Voor deze klus heb je nodig: sierlijsten, een montagekit, een handzaag en een speciale verstekbak. Deze laatste vind je in hetzelfde schap als de sierlijsten. Koop ze extra lang om eerst een binnen- en buitenhoek te oefenen. Dat is namelijk het gevorderde deel van deze klus. De rest is eigenlijk een makkie.

Hout of piepschuim

Je kunt sierlijsten van hout kiezen of van piepschuim. Dat laatste is makkelijker hanteerbaar. Voor de afmeting kies je dezelfde maat als van je plinten op de vloer. Anders lijkt een van de twee nogal iel ten opzichte van de ander en kloppen de verhoudingen niet. Kies het profiel van je smaak.

Zagen, monteren, zagen...

Begin in een hoek en werk de ruimte helemaal rond. Als je op een lange wand meerdere hele sierlijsten achter elkaar nodig hebt, kun je die ook in verstek zagen zodat ze naadloos aansluiten. Wat je dus doet: op maat zagen, monteren, zagen, monteren, zagen en ga zo maar door.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Kitten

Aan de achterkant van het profiel breng je twee lijnen montagekit aan. Met de ene kant laat je de onderkant aan de wand plakken. Met de andere kant plakt de bovenkant aan het plafond. Breng ruim kit aan en plak vervolgens de sierlijst in de hoek van de wand en het plafond.

Spons en verf

De overtollige montagekit verwijder je met een vochtig sponsje. Omdat je bewust te veel hebt gebruikt, dicht je daarmee meteen de naden af. Maak het project helemaal af door de lijsten met muurverf in de kleur van het plafond te schilderen.

Wil je weten hoe je een muur verft? Hieke Grootendorst legt het hieronder uit. Of kijk voor meer tips op Eigen Huis & Tuin