Theo kreeg een telefoontje van woningcorporatie na wanbetaling: ‘Hoe gaat het met je?’
En toen hing de woningcorporatie aan de lijn. ,,Ik schrok me rot! Ik wist dat ik financiële uitdagingen had, maar als de woningcorporatie belt, is er stront aan de knikker. Dacht ik. Weet je wat ze als eerste vroegen? ‘Meneer Soontiëns, hoe gaat het met u?’ Ik viel helemaal stil. Dat vond ik zo bijzonder!’’
Delen per e-mail
Theo Soontiëns uit Silvolde in de Achterhoek is bepaald geen onbekende in de regio. Als onder andere theatermaker, creatieve ideeënspuier en cultureel coach is hij al jaren actief. Vanwege corona is een groot deel van zijn werk stil komen te liggen en dat is voor deze zzp’er niet heel gelukkig uitgevallen.
Tijdelijk probleem
,,Ik zie het als een tijdelijk probleem. Een groot deel van mijn inkomen is weggevallen. De theaters zijn leeg, de scholen, verenigingen en bedrijven hebben op dit moment wel wat anders aan hun hoofd, maar gelukkig kom ik in aanmerking voor de Tozo-regeling van de overheid. Iets meer dan 1000 euro per maand. Geweldig natuurlijk, maar het is nog niet genoeg voor mijn vaste lasten. En dan ga je...”, vertelt Soontiëns.
De theatermaker huurt een woning bij woningcorporatie Wonion. ,,Ik heb weer een paar mooie opdrachten staan, maar in mijn werk word je vaak betaald als het zover is. En dat duurt nog even. En dus kwam mijn betaling voor de huur in het gedrang. Ik was gewoon te laat. En toen kwam dat telefoontje van Wonion.”
Emotioneel
Soontiëns zegt getroffen te zijn door de manier waarop zijn woningcorporatie reageerde. ,,Ze vroegen eerst hoe het met mij was. Of het allemaal lukte. Niet vanuit de gedachte dat er geld geïnd moest worden, maar ze zagen de mens. Ongekend, vind ik zelf. Ja, daar word ik dan emotioneel van. Iemand buiten mijn familie of vriendenkring die vraagt hoe het met mij is. Wanneer gebeurt dat nog in deze gekke tijden? Het was bepaald geen vragenlijstje dat werd afgevinkt.”
Iemand die buiten mijn familie of vriendenkring vraagt, hoe het met mij is. Wanneer gebeurt dat nog in deze gekke tijden?
Wat volgde was een goed gesprek met een positieve uitkomst. ,,Natuurlijk zijn we er samen uitgekomen. Voor mij is dit echt een tijdelijke situatie en dan is het heel prettig dat je verhuurder met je meedenkt en zoekt naar mogelijke oplossingen.”
Soontiëns heeft ervoor gekozen zijn ervaringen met Wonion te delen met de buitenwereld, onder andere op Facebook. ,,Het gaat niet om mij, maar wel om mijn ervaringen te delen. Collega’s, zzp’ers, mensen die vanwege corona in geldproblemen zijn gekomen moeten weten dat de woningcorporaties mee willen denken. Schaamte is nergens voor nodig. Kom op! Straks zijn de problemen nog veel groter.”
Heb jij ook zoiets meegemaakt in coronatijd? Vertel het ons.
Reageren kan onderaan dit artikel, zodra je bent ingelogd. Inzendingen die aansluiten bij de vraag hebben voorrang. Gebruik bij voorkeur je volledige naam. Je bijdrage kan namelijk ook worden gepubliceerd in de krant.
Nog weinig hulpvragen bij woningcorporaties in coronatijd
Corona heeft tot nu toe nog weinig vat op woningcorporaties. Bij sommige corporaties is er zelfs sprake van een daling van het aantal hulpvragen door huurders met betalingsproblemen, zo blijkt uit een rondgang van deze site langs woningcorporaties en de koepel van woningcorporaties Aedes.
,,We hebben geen signalen van woningcorporaties dat hulpvragen of huurachterstanden toenemen”, zegt een woordvoerder van Aedes. ,,Corporaties kiezen bewust voor persoonlijke oplossingen, voor maatwerk. Zo is een tijdelijke huurverlaging mogelijk of een betalingsregeling. Dat deden we al vóór corona en in deze tijd zeker ook.”
In augustus deed Aedes onderzoek onder corporaties, toen de gevolgen van de eerste golf inclusief de maatregelen ook al helder waren. Een half procent van de bewoners had toen om een regeling gevraagd. De huurachterstanden namen nauwelijks toe.
Vanwege de coronapandemie heeft met name een deel van de zzp’ers het financieel lastig. Ook zijn meer mensen afhankelijk geworden van een uitkering. Maar die uitkering is vaak niet voldoende om de vaste lasten te kunnen betalen. De verwachting was dat het aantal woninghuurders in de problemen zou toenemen, maar dit blijkt nog niet het geval.
Corporatie Sité Woondiensten zag een hele lichte stijging van het aantal hulpvragen. In december 2019 is met 106 huurders een betalingsregeling getroffen voor een totaalbedrag van 158.000 euro. Een jaar later is het aantal huurders met achterstanden gestegen naar 115, terwijl het totaalbedrag is gedaald naar 134.000 euro. ‘Een zeer klein aantal op ons totale bezit van circa 8000 woningen’, reageert Ester Helming namens Sité.
Wonion zag het aantal betalingsregelingen in een jaar tijd zelfs dalen van 105 naar 66. ‘Sinds de start van de coronacrisis zijn we extra alert op signalen, maar gelukkig zien we geen stijging van het aantal huurders met betalingsproblemen’, meldt Anna van der Veen van Wonion.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen. -
PREMIUMBinnen&Buiten
Terry en Dieuwke van Strien verkopen hoekwoning voor muzikale koper: ‘Was van bekende jazzpianist’
Terry Knight en Dieuwke van Strien verkopen hun benedenwoning aan de Heelsumstraat in Den Haag. De twee fanatieke jazzmuzikanten zijn hun huidige muziekkelder ontgroeid. ,,In het nieuwe huis maken we een grote studio waar we met een hele bigband kunnen spelen.” Wij gingen bij hen langs voor de rubriek Binnen&Buiten. -
Hypotheekrente daalt verder dankzij hevige concurrentie
Het einde van verlagingen op de hypotheekrente lijkt nog niet in zicht nadat deze week maar liefst 32 van de 40 hypotheekverstrekkers in Nederland hun rentes naar beneden hebben bijgesteld. De concurrentie tussen banken en andere geldverstrekkers is hevig, aangewakkerd door veranderingen in de overdrachtsbelasting, analyseert De Hypotheekshop. -
PREMIUM
Zelfbouw is booming: Marion en Sjoerd hadden nog nooit geklust, maar bouwden penthouse
Je eigen huis bouwen is booming. Het Voorburgse zelfbouwbedrijf Steenvlinder groeide in vijf jaar van twee naar 50 werknemers. ,,Ons droomhuis was nergens te vinden. Toen besloten we het zelf te maken.” -
PREMIUM
Woningzoekenden storten braaf meer dan 130.000 euro op rekening oplichters: ‘Mail met link is altijd nep’
Mensen die staan ingeschreven voor een huurwoning, worden nog altijd slachtoffer van online fraudeurs. Woningportalen waarschuwen voor nepmails uit naam van Woongaard of WoningNet. Ondanks de aanhouding van een verdachte, vorige maand, blijven er gedupeerden bij komen.
-
PREMIUM
Deze woning ziet zwart van de schimmel: ‘Gelukkig zitten er geen paddenstoelen op muur, klinkt het dan’
De woning van de Hoornse Lynn van Holsteijn ziet zwart van de schimmel. Niet alleen ziet de benedenwoning er daardoor onaantrekkelijk uit, het zorgt ook voor fysiek ongemak. ,,Wat ik opsnuit, is niet best.’’ -
Kunst hoeft niet duur te zijn: dit zijn betaalbare schilderijen
Wil je kunst aan de muur, maar daar geen fortuin aan uitgeven? Deze kunstliefhebbers inspireren met hun schilderijen en posters en vertellen hoe ze eraan zijn gekomen. -
PREMIUM
Nachtmerrie voor kopers: 26 nieuwbouwhuizen moeten tegen de vlakte
De gemeente Helmond wil de eigenaren van de niet-voltooide woningen in het nieuwbouwproject Houtse Akker uitkopen en het gebied helemaal opnieuw ontwikkelen. De 26 nieuwbouwhuizen zijn niet meer te redden. Er is een bouwstop opgelegd.
0 reacties