Voor een verbouwing of nieuwbouw heb je een omgevingsvergunning nodig. Je kunt pech hebben en in een 'dure' gemeente wonen.
Volledig scherm
Voor een verbouwing of nieuwbouw heb je een omgevingsvergunning nodig. Je kunt pech hebben en in een 'dure' gemeente wonen. © Shutterstock

Vereniging Eigen Huis: bouwvergunningen soms bizar duur

Interactieve kaartDe prijzen van bouwvergunningen voor huiseigenaren zijn dit jaar stevig omhoog gegaan. Vereniging Eigen Huis waarschuwt bovendien voor ‘excessen'. In sommige gemeenten kost een bouwvergunning vele duizenden euro's. 

Gemiddeld verhoogden de gemeenten de leges bij een verbouwing dat tienduizend euro kost met 3,6 procent. Een vergunning voor een project met een bouwsom van 170 duizend euro (een nieuwbouwwoning) is gemiddeld 4 procent duurder, zo berekende Eigen Huis.

Het Zuid-Hollandse Voorschoten hanteert net zoals vorig jaar de hoogste leges: 960 euro bij een verbouwing van 10.000 euro, ruim 12.000 euro bij de bouw van een nieuw huis. Heel anders is dat in Leiden, niet eens zo ver uit de buurt. Als je daar een erker of serre aan je huis wil bouwen, kost dat slechts 41 euro aan papierwerk.

Den Haag goedkoop

Een bouwvergunning voor een nieuw huis kost het minst in Staphorst en Den Haag. In beide gemeenten betaal je zo’n 2.000 euro aan leges voor een omgevingsvergunning.

,,Een bedrag van 12.000 aan leges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning is verbijsterend”, zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. ,,Wij willen dat minister Ollongren gemeenten aanspreekt en ingrijpt door excessen aan te pakken.”

In ongeveer de helft van de gemeenten zijn de vergunningskosten dit jaar hoger dan in 2018.

Een dakkapel, serre of volledige nieuwbouwwoning op een leegstaand kavel: voor al dit soort grote bouwklussen heb je een omgevingsvergunning nodig. Iedere gemeente bepaalt ieder jaar zelf welk prijskaartje er aan zo’n vergunning hangt. Gemeenten mogen de leges dus ieder jaar verhogen of verlagen. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de bouwsom: hoe meer geld de verbouwing kost, hoe meer geld je aan papierwerk kwijt bent.