Vereniging Eigen Huis vreest forse lokale belastingverhogingen
Veel gemeenten zullen de fors gestegen WOZ-waarden van woningen dit jaar niet compenseren met een lager lokaal belastingtarief, verwacht Vereniging Eigen Huis. Woningbezitters draaien daarmee op voor de mede door corona benarde financiële positie van hun gemeentebestuur, vreest de belangenclub.
Delen per e-mail
,,De waardestijging van woningen is op zichzelf niet verrassend”, stelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,De WOZ-waarden volgen immers de ontwikkelingen op de woningmarkt, waar de prijzen enorm zijn opgelopen.” De WOZ wordt bovendien enkel als verdeelsleutel gebruikt voor het bepalen van de hoogte van belastingen per huis. Toch maakt de belangenclub van woningeigenaren zich ernstige zorgen.
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor de onroerendezaakbelasting (ozb), een van hun belangrijke inkomstenbronnen. Tot nu toe is dat meestal goed gegaan, stelt Eigen Huis. ,,Nederland kent een traditioneel gematigd lokaal belastingbeleid. Bij een stijging van de WOZ-waarde volgt meestal een daling van het ozb-tarief waardoor lokale belastingen alleen met de inflatie of hoogstens gematigd stijgen.”
Coronacrisis
Dit jaar lijkt sprake van een trendbreuk, vreest de belangenclub. ,,Veel gemeenten hebben het financieel moeilijk. Ze kampen met forse tekorten omdat de jeugd- en ouderenzorg duurder uitpakt dan gedacht en dan is er nog de coronacrisis.” Weliswaar komt het kabinet met extra coronasteun over de brug, gemeenten klagen dat dit onvoldoende is. ,,Wij zien al veel voorbeelden langskomen van gemeenten die de lokale belastingen flink willen verhogen.”
Meest in het oog springende voorbeeld is Amsterdam, waar het college van B&W de ozb flink verhoogt: bedoeling is komend jaar 36 miljoen euro extra op te halen bij hoofdstedelijke huizenbezitters, 20 procent meer dan dit jaar. Door het wegblijven van buitenlandse bezoekers zijn de inkomsten uit de toeristenbelasting en het dividend van Schiphol enorm gekelderd en loopt het Amsterdamse begrotingstekort op tot 200 miljoen euro per jaar.
De begrotingsproblemen in Amsterdam mogen uitzonderlijk zijn, de hoofdstad is bepaald niet de enige gemeente waar burgers de dupe zijn. In het Drentse Hoogeveen, dat 8 miljoen per jaar moet bezuinigen, dreigt volgend jaar een ozb-verhoging van 28 procent. Een inwoner met een woning van 200.000 euro is dan 96 euro meer kwijt.
Steekproef
In het Gelderse Duiven, dat eveneens met miljoenentekorten kampt, stijgt de ozb komend jaar met bijna 14 procent. En dat is nog te danken aan de gemeenteraad, want als aan het college had gelegen zou er een verhoging van 17 procent komen. Ook in tal van andere gemeenten dreigen flinke ozb-verhogingen zoals in Alphen a/d Rijn, het Limburgse Leudal en de Zeeuwse hoofdstad Middelburg.
Dreigen volgend jaar forse ozb-verhogingen, ook dit jaar is de onroerendezaakbelasting relatief flink gestegen. Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 113 gemeenten bleek vorig jaar december dat woningbezitters in 2020 vier procent meer ozb gaan betalen. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar en ruim boven de verwachte inflatie.
Bekijk hier onze video's op het gebied van wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waterbedrijf Vitens: Strengere regels nodig voor nieuwbouwhuizen
Het moet wettelijk verplicht worden dat nieuwe woningen waterbesparend zijn. Of een huis regenwater kan opslaan of een zuinig toilet heeft, hangt nu nog te veel af van de ontwikkelaar of bewoner zelf. Dat zegt directievoorzitter Jelle Hannema van Vitens. Het grootste drinkwaterbedrijf van het land wil dat het waterverbruik van klanten in 2030 met 5 procent is gedaald. -
Strijd tegen wantrouwen over WOZ-inschatting gaat door
Deze week ontvangen veel huiseigenaren de nieuwe aanslag voor gemeentebelasting. Dat zorgt jaarlijks voor veel bezwaren tegen de ingeschatte WOZ-waarde van woningen, die hard omhoog gaat door de gestegen huizenprijzen. Utrecht organiseert daarom een informatiebijeenkomst. -
PREMIUM
MIJN TUIN Hoe Peter van een zandvlakte tóch een tuin heeft kunnen maken
Architect Peter van der Toorn Vrijthoff liet dertig jaar geleden zijn huis bouwen op de Zandvoortselaan in Den Haag. Op het stuk grond stond een verwaarloosd noodschooltje. Het was één grote zandvlakte, de uitloop naar het duingebied. Perfect voor het bouwen van een huis en het onderkelderen daarvan. ,,Maar daarop een tuin aanleggen was moeilijk.” -
PREMIUM
Zo verwarm je je huis optimaal: ventileer en zet de radiator op standje 3
De verwarming draait overuren nu we zo veel thuis zijn. Wist je dat een geventileerde kamer sneller opwarmt? Met deze zes tips verwarm je je huis optimaal. -
PREMIUM
Zorgen om impasse op woningmarkt: ‘Grote mismatch vraag en aanbod’
De rek moet er toch een keertje uit zijn, zou je zeggen. Maar in het laatste kwartaal van het coronajaar 2020 stegen de huizenprijzen opnieuw naar recordhoogten. Dat woningen met een te koop-bord in de tuin gemiddeld bijna een half miljoen euro kosten, zegt genoeg.
-
foto's Extra kinderkamer erbij? Belgische architect gaat creatief de hoogte in
Door gezinsuitbreiding wilden de bewoners van dit huis in het Belgische Jette graag een extra verdieping op hun huis. De meest voor de hand liggende oplossing was om het trappenhuis door te trekken, met links en rechts kamers voor de kinderen. Maar het kan ook anders. -
PREMIUM
Joost mag 't weten We hebben last van de herrie en muziek van bouwvakkers
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Interactieve kaart WOZ-waarde stijgt voor vijfde jaar op rij fors: hoe zit het in jouw gemeente?
De WOZ-waarde van woningen, basis voor diverse lokale belastingen, is voor het vijfde jaar op rij fors gestegen. Een gemiddelde woning wordt dit jaar getaxeerd op 270.000 euro, bijna 9 procent meer dan het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).