Volledig scherm
© Robin Utrecht

Vrouw gedwongen om haar woning te verhuren via Airbnb

Een vrouw die een woning huurde in het centrum van Amsterdam, werd volgens het huurcontract verplicht om haar huis via Airbnb te verhuren. Dat blijkt uit een melding bij stichting !Woon. Als er gasten waren moest zij tijdelijk de woning uit.

De vrouw meldde zich bij !Woon, een stichting die bewoners adviseert en helpt bij woonkwesties. Ze had een andere woning gevonden en wilde van haar huurcontract af. De verhuurder weigerde dit en wilde de huurder aan de termijn van twee jaar houden. Nadat de stichting de verhuurder op de opzegtermijn wees, gaf deze zich gewonnen. Naar aanleiding van de zaak werd de stichting bekend met de bijzondere Airbnb-constructie.

Voor de woning betaalde de vrouw 1200 euro per maand. Over de dagen dat de woning via Airbnb werd verhuurd, hoefde ze geen huur te betalen. Als er gasten waren mocht de vrouw gebruikmaken van de woning van de verhuurder.

De huurder kreeg de verantwoordelijkheid voor het beheer van de advertentie en de verplichte melding bij de gemeente; de winst verdween in de zakken van de verhuurder, die in het dagelijks leven advocaat is.

‘Misbruik van de woningnood’

Gert Jan Bakker van !Woon noemt de constructie ‘misbruik maken van de woningnood’. ,,Huurders zijn daarom gelegen om heel veel te accepteren. Dit is een zeer onwenselijke ontwikkeling op de Amsterdamse verhuurmarkt.”

De afdeling handhaving van de gemeente heeft naar aanleiding van deze zaak een onderzoek ingesteld naar de verhuurder. De vrouw is inmiddels verhuisd.