Waarom de gemiddelde huizenprijs in december daalde
Bestaande koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar daalden 0,5 procent ten opzichte van november, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dat laatste heeft waarschijnlijk met de veranderingen in de overdrachtsbelasting te maken.
Delen per e-mail
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen tot in juni 2013 een dieptepunt werd bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De gemiddelde woningprijs nu ligt volgens het statistiekbureau zo’n 54 procent hoger dan tijdens het dieptepunt 7,5 jaar geleden. Maar op de redelijk stabiel stijgende lijn is in december 2020 ineens een dipje te zien.
Tekst gaat verder onder grafiek.
,,Als je goed kijkt, dan komt een klein dipje wel vaker voor”, zegt woningmarktonderzoeker Paul de Vries van het Kadaster. ,,Dat was meestal in december. Dat komt vermoedelijk doordat december een maand is waarin veel uitgestelde overdrachten plaatsvinden. Het kan dan wel langer dan een half jaar geleden zijn dat het huis is gekocht, maar pas in december gaan de verkoper en koper naar de notaris. In de tussenliggende maanden is de huizenprijs gestegen, maar de koopovereenkomst is dus van daarvoor”, zo verklaart De Vries.
Decemberdipje versterkt
Er werden vorige maand 26.208 transacties van bestaande woningen geregistreerd, ruim 16 procent meer dan een jaar terug, wat deze lezing bevestigt. Dit jaar is er echter een bijkomend effect, waardoor het decemberdipje wordt versterkt. Dat heeft vermoedelijk alles te maken met de veranderingen in de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2021. Kopers onder de 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Beleggers juist 8 procent in plaats van 2 procent. De Vries: ,,Beleggers hadden dus alle reden om in december toe te slaan. En wat weten we van beleggers? Dat ze voornamelijk kleine appartementen kopen voor de verhuur. We zien dus een zeer opvallende stijging van het aantal aankopen van appartementen in de leeftijdsgroep 35-65.”
Daar waar de NVM onlangs kwam met cijfers van verkopen bij de makelaar, registreert het CBS met het Kadaster de overdracht bij de notaris. Behalve de vreemde ontwikkeling rond appartementen, is er ook een dip te zien in het aantal woningen dat door ‘jongeren’ tot 35 jaar is gekocht. Zij hebben vermoedelijk de overdracht uitgesteld naar januari (zie de zwarte lijn in de grafiek hieronder, die ook voor hoekwoningen en vrijstaande woningen naar beneden buigt).
Normaal gesproken corrigeert de index van het CBS en het Kadaster dergelijke verstoringen, zegt Paul de Vries. ,,Maar wij corrigeren alleen op woningtype, niet op de grootte van de woningen. Omdat beleggers over het algemeen kleinere en dus goedkopere appartementen kopen, denk ik dat de overdrachtsbelasting toch voor ruis op de lijn zorgt in de cijfers van december. Liever kijk ik dan ook naar de lange termijnontwikkelingen. Daarin zien we nog steeds sterk stijgende huizenprijzen.”
Tekst gaat verder onder kaartje.
In heel 2020 wisselden volgens het CBS en het Kadaster 235.511 woningen van eigenaar. Dat is een stijging van bijna 8 procent in vergelijking met 2019. Die ontwikkeling heeft veel economen verrast. Vooral de banken gingen er in het begin van de coronacrisis vanuit dat de huizenmarkt een tik zou krijgen. Dat dat niet is gebeurd, heeft voornamelijk te maken met fors overheidsingrijpen in de economie. Bedrijven zijn overeind gehouden met overheidssteun en de hypotheekrente is indirect via opkoopprogramma's van de Europese Centrale Bank naar een nieuw laagterecord gedrukt. De aanhoudende krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat kopers nog steeds tegen elkaar opbieden en meestal meer geld moeten neertellen dan de vraagprijs.
Bekijk hieronder de belangrijkste video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elektrische warmtepomp werkt niet in oude huizen? ‘Ik dacht, ik doe het gewoon’
Dat de gemeente Nijmegen weinig haast maakt met een warmtenet in zijn wijk, was de druppel voor Jan van der Meer. ,,Ik heb besloten zelf van het gas af te komen in mijn bovenwoning uit 1909. Volledig elektrisch verwarmen kán in zo'n oud huis, zelfs in de laatste extreem koude week gaat het goed.” -
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen. -
PREMIUM
In dit Zeeuwse dorp worden huizen opgekocht door vakantiegangers en hebben starters het nakijken
West-Zeeuws-Vlaamse starters maken nauwelijks kans op de woningmarkt. De tweede woningen, vaak eigendom van Belgen of Duitsers, drijven de prijzen op. Een verbod op die recreatieverblijven komt er voorlopig niet. ,,De gemeente moet echt regels gaan opstellen.” -
PREMIUM
Huis dat 30 centimeter te dicht op erfgrens staat mag blijven: ‘Afbreken niet in verhouding tot overlast’
Dertig centimeter van een huis afhalen omdat het te dicht op het huis van de buren gebouwd is? Dat gaat de bezwarencommissie van de gemeente Olst-Wijhe toch echt te ver. ,,De overtreding is dusdanig beperkt dat het niet redelijk is om te gaan handhaven.’’ -
PREMIUM
Hybride warmtepomp neemt meeste stookwerk van cv-ketel over
De cv-ketel door een warmtepomp vervangen is vaak nog een stap te ver. Zo’n elektrische pomp is duur en de meeste huizen zijn onvoldoende geïsoleerd om ze er goed mee te verwarmen. Maar een hybride-warmtepomp kan een mooie tussenstap zijn.
-
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
PREMIUM
Waarom per se Funda? Dit verliefde stel zoekt op een andere, bijzondere manier naar hun droomhuis
Jasper Minten (27) en Eva Spijker (24) staan voor een opgave: ze zoeken een koophuis in Enschede. Tot dusver zonder resultaat. Dus het stel bedacht een campagne, met een eigen website en accounts op social media: De Huizenjacht van Jasper & Eva. Nu maar hopen dat dat wat oplevert. -
PREMIUM
Kunstenaar Dirk Gentenaar voorziet monumentale huizen van de mooiste details
Bij monumentale panden horen sierlijke huisnummers, hout- en marmerimitaties en muurschilderingen. De 71-jarige Dirk Gentenaar gaat op z’n bakfiets door Utrecht om met z’n kwast woningen en cafés nóg mooier te maken.