‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
eigen tuin eerstWeg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
Delen per e-mail
Zelden zie ik vruchtenbomen in steden. Ik heb wel eens de afdeling openbaar groen van een gemeente gevraagd waarom er geen fruitbomen in parken en plantsoenen worden geplant. Het antwoord: mensen zouden het fruit gaan plukken. Tja, waar is fruit anders voor bedoeld? In Utrecht groeit een vijgenboom in een kademuur. Toen de muur moest worden gerestaureerd, hebben ze de boom gespaard. Dat valt te prijzen, maar met minder moeite hadden ze 500 meter verderop, in het stadsplantsoen, 200 vijgenboompjes kunnen planten. Maar nee, het publiek zou de vijgen eens gaan plukken.
Liever processierupsen
Ook op het platteland planten ze langs de weg bij voorkeur Pyrus Chanticleer, een saaie sierpeer met oneetbare vruchtjes ter grootte van een erwt. Want ja, je zou eens een stoofpeer op het dak van je auto krijgen. Fruitbomen langs de weg - ik zie ze voorlopig niet komen. De automobilist wil het niet, ook al is de berm breed genoeg. Kennelijk liever een eik met processierupsen dan een fruitboom.
In de stad zijn genoeg plaatsen te vinden waar verkeer niet mag komen. Je hebt er parken, bolwerken en plantsoenen. Ik zou zeggen: maak al dat stadsgroen eens productief. Weg met al die truttige sierboompjes. Stop die maar in de houtkachel zolang dat nog mag, en plant appels, peren, pruimen en kwetsen (witbloeiende pruimenbomen). Die bloeien mooi in het voorjaar, trekken massa’s hommels en bijen, en geven later, in de herfst, ook nog eens manden en fietstassen vol vruchten.
Het personeel van de plantsoenendienst stuur je op snoeicursus - kunnen ze ook weer eens wat anders doen dan zielloos maaien, vegen en schoffelen. Maak van elk park een boomgaard en van elk plantsoen een wijngaard, want ook druiven doen het goed in het microklimaat van de stad. Bovendien hoef je er nooit met zwavel te spuiten want daar zorgt de uitstoot van het verkeer wel voor.
Ik lees vaak over ‘guerrilla gardening’ (buurtbewoners die buiten hun tuin tuinieren, red.) maar ik zie er nooit iets van. Nog nooit heb ik ‘s nachts een gemaskerde tuinier ontmoet, met een boompje onder de snelbinders op weg naar het stadsplantsoen. Volgens mij bestaat deze tak van tuinieren voornamelijk in de media, nauwelijks in de praktijk.
Ik zou zeggen: guerillaboys and -girls, aan de slag! Hou op met af en toe wat illegaal zaadjes strooien, maar plant het stadspark vol fruitbomen. Toekomstige generaties zullen jullie dankbaar zijn. Waar wachten jullie op?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hopeloze huizenjacht: huurders die als single in studio begonnen, wonen nu met gezin op diezelfde 50m2
Haagse huurders zijn moedeloos nu zij door de overkokende woningmarkt steeds langer moeten wachten op een huurwoning in de sociale sector. Vaak met 1200 tegelijk reageren mensen op een appartement van verhuurders Vestia, Staedion of Haag Wonen. Zes tot tien jaar zoeken is doodnormaal geworden. -
PREMIUM
Onkruid, hoe kom je er van af? Eet het op! (En Suze heeft nog meer tips)
Last van onkruid in de tuin en wil je geen gif spuiten om het weg te krijgen? Dan biedt Suze Peters uit Moordrecht een oplossing. In een praktische online basiscursus onkruid helpt ze tuineigenaren omgaan met onkruid. Een cursus over wat wél weg moet en wat gerust mag blijven staan. En welk onkruid je zelfs kunt eten. -
eigen tuin eerst
Deze planten kennen allerlei kruisingen, mede dankzij de hommels
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Door het kruisen van longkruiden krijg je een eindeloze reeks van nieuwe hybriden. Dit zijn Romkes favorieten. -
PREMIUMWONEN
Letty en Habib brachten oude elementen terug in hun woning: ‘Je mag zien dat het een huis uit 1899 is’
Een stadswoning was de grote wens van Letty de Keizer en haar man Habib Rezai. Samen met veel klusprofessionals verbouwden ze het hele huis aan de Blekersdijk in Dordrecht. -
energierekening
Tim (35): We verbruiken veel stroom vanwege de elektrische auto
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Tim Mourik (35) uit Barneveld.
-
PREMIUM
Altijd al in een knus en comfortabel ‘Fins huis’ willen wonen? Deze staat te koop!
Woningen die helemaal van hout zijn gebouwd, zijn in opkomst. Dat was wel anders toen Teunie en Ronald Urlus in 1988 aan de Padmosweg in Wilnis een Finnhouse kochten. -
PREMIUM
Wonen in een kerk? Wim (40) gaat het doen: ‘Jammer dat de klokken niet meer kunnen luiden’
Wim Pekaars (40) ogen beginnen te glinsteren als hij zijn nieuwe keuken ziet onder de enorme glas-in-lood-ramen van zijn nieuwe huis. Nog vier weken en dan krijgt hij de sleutel van het huis in de voormalige Ontmoetingskerk in de Amersfoortse wijk Dorrestein. Ook de drie andere woningen in het pand worden eind april opgeleverd. -
eigen tuin eerst
Gun je tuin een rijker leven met een fraaie stapelmuur
Veel te wieden valt er niet meer in november, maar te bouwen des te meer. Zoals een stapelmuurtje. Tuingoeroe Romke van de Kaa bespreekt de mogelijkheden.