Volledig scherm
14 procent van de koophuizen zijn inmiddels voorzien van zonnepanelen. © ANP XTRA

Warmptepomp en zonnepanelen winnen terrein in Nederland

Nederlanders wonen nu iets ‘groener’ dan drie jaar geleden. De afgelopen jaren zijn meer woningen in ons land duurzamer geworden. Het aandeel groene energielabels groeit licht, het aantal ongunstige labels neemt af.

Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in het nieuwe WoonOnderzoek, dat om de drie jaar verschijnt. Meer eigenaren, ook verhuurders, renoveren hun woning doordat het goed gaat met de economie en door de groeiende aandacht voor verduurzaming.

Toch wordt nog ruim 90 procent van alle huishoudens verwarmd met gas, hoewel het de bedoeling is de komende decennia van het gas af te komen. De warmtepomp wint al wel terrein: 6 procent van de woningen die sinds 2000 zijn opgeleverd, wordt daarmee verwarmd. En bij de eensgezinskoopwoningen is inmiddels 14 procent voorzien van zonnepanelen.

Uit het woononderzoek blijkt verder dat vooral senioren zorgen voor groei van het aantal huishoudens in Nederland. De groep 65-plushuishoudens steeg van 23 procent in 2012 naar 26 procent van alle huishoudens in 2018, en was daarmee verantwoordelijk voor ruim 90 procent van de toename. Ook zijn er steeds meer eenpersoonshuishoudens.