Volledig scherm
Wie heeft er nog een tv-kast, een paraplubak of een barometer? © Shutterstock / Dreamstime

Wat is dat, een cd-rek, tv-kast of afdruiprek?

WonenOnze manier van leven verandert en het interieur doet mee. Artikelen als het cd-rek, de televisiekast en de krantenbak waren ooit zo gewoon, nu zijn ze sporadisch te vinden in onze huizen. Over verdwenen meubels en het interieur van de toekomst.

Quote

Nog niet eens zo lang geleden prijkte een asbak op de salontafel

Blader eens door een oud fotoboek of denk aan het huis van opa en oma. Grote kans dat je je verbaast over de spullen in huis. Niet alleen de kleuren en materialen, maar ook de spullen die in het interieur staan zijn door de jaren heen veranderd. Dat gebeurt geruisloos. Pas als je ze weer ziet, bedenk je dat je ze ooit ook had.

Nog niet eens zo lang geleden had iedereen een paraplubak in de hal staan, op de salontafel prijkte een asbak en de collectie cd’s stond op volgorde van alfabet in een speciaal rekje. Ze verdwenen samen met de stereotoren uit de woonkamer. Speakers zijn alleen nog terug te vinden bij audiofielen en de tv-gids wegleggen bij de kranten in een speciale krantenbak doet ook (bijna) niemand meer. Het weer checken doen we met een app, dus weg met die barometer en ook de kalm tikkende staartklok is hopeloos achterhaald.

Afdruiprek

Volledig scherm
Met de komst van de vaatwasser verdween ook het afdruiprek in veel huishoudens © Shutterstock

Al die vaste bakens verdwenen geruisloos uit het huis. Vaak kwam er niets voor terug, soms kregen ze een hippe vervanger. De driezitsbank werd van de troon gestoten door een loungebank en het houten ledikant met springveermatras ruimde het veld voor een boxspring. De vaat doen we sinds de komst van de vaatwasser niet meer met de hand, dus weg met teiltje, afwaskwast en afdruiprek.
Telefoneren doen we mobiel, dus ook het telefoontafeltje en de telefoonklapper verdwenen richting vuilnisbelt of kringloopwinkel.

De televisie – hele generaties weten nog dat het apparaat zijn intrede deed in huis, met dikke beeldbuis en zonder afstandsbediening – werd verstopt in een speciale kast met opbergruimte voor videobanden. Vervolgens nam de flatscreen aan de muur het stokje over en inmiddels zijn we bijna zo ver dat de televisie vrijwel onzichtbaar is door de komst van nieuwe varianten die er ongebruikt uitzien als een schilderij. Datzelfde geldt voor de pc, die in de jaren 90 in veel huishoudens een prominente plaats innam op een speciaal meubel en vervolgens werd vervangen door een laptop. Tegenwoordig hebben sommige mensen al genoeg aan een smartphone en tablet.

Revolutie

Quote

Als we trendwat­cher Lidewij Edelkoort mogen geloven, staan we aan de vooravond van een interieur­re­vo­lu­tie

Het is interessant om te zien dat door de komst van nieuwe spullen ons interieur verandert. Als we trendwatcher Lidewij Edelkoort mogen geloven, staan we nu wéér aan de vooravond van een interieurrevolutie. We zien er nog weinig van, maar het ziet ernaar uit dat we in de nabije toekomst ‘nomadisch’ gaan leven in ons huis. Waarom zou je statisch blijven vasthouden aan de standaard doorzonwoning met vaste ruimtes zoals de zitkamer en de eetkamer?
De televisie staat straks niet meer centraal, omdat we allemaal onze eigen handzame apparaten op zak hebben. Ook werken is in veel gevallen niet meer plaatsgebonden. Misschien hebben we over een tijdje wel allemaal een ‘hybride pop-upinterieur’ dat zich moeiteloos voegt naar onze de woonwensen en zo weer kan veranderen. Willen we chillen met vrienden, dan past het interieur zich hier moeiteloos op aan, terwijl de ruimte overdag plek biedt aan rondkruipende kinderen of thuiswerkers.

Volledig scherm
© Shutterstock

De eerste modulaire leefeilanden zijn al gespot. Bijvoorbeeld het modulaire banksysteem Bikini Island van Moroso, dat je moeiteloos aanpast aan je gebruik, of dat nu actief zitten, slapen, lezen of spelen is.

Vlak ook de populariteit van tiny houses niet uit. Als je weinig vierkante meters hebt, dan betekent dat ook automatisch minder spullen en multifunctionele oplossingen zoals een bedbank of een trap met ingebouwde kastruimte. Dat past prima bij de opkomst van het minimalisme en de keuze voor duurzame oplossingen. Tel daarbij op dat we steeds minder volgzaam zijn en trends aan ons voorbij laten gaan. Eclectisch wonen (een unieke mix maken op basis van smaak door verschillende stijlen en tijdsperiodes met elkaar te combineren) en je eigen persoonlijkheid tot uitdrukking brengen is een woontrend.

Tot ook hier weer een nieuwe tendens op volgt en we lachen om de spullen die we nu heel normaal vinden. Wie weet vinden we over twintig jaar onze statische zit- en eethoek heel grappig en zijn we helemaal vergeten dat een salontafel of boekenkast heel gewoon was.