Woningbouw valt hard terug door hogere rentes en stikstoftegenvaller
Bouwbedrijven in Nederland leveren dit en volgend jaar bijna een tiende minder woningen op dan vorig jaar, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes zetten volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau een rem op de bouw. Daarnaast kregen bouwers eind 2022 te maken met een stikstoftegenvaller die waarschijnlijk meespeelt in de krimp.
De totale bouwproductie, waarbij bijvoorbeeld ook verbouwingen en wegenbouw meetellen, daalt dit jaar naar verwachting met 1,5 procent. In 2024 volgt in de basisraming van het EIB nog eens 2 procent krimp. Naast nieuwbouwwoningen loopt ook het aantal opgeleverde utiliteitsgebouwen hard terug. Dat zijn alle panden die niet als woning worden gebruikt, zoals scholen, kantoren, fabrieken of winkels.
Onderzoekers van het EIB spreken van een ‘keerpunt’, dat voor een groot deel samenhangt met de Russische inval in Oekraïne. Die zorgde voor fikse prijsstijgingen voor brandstoffen en bouwmaterialen, zoals hout en staal. De onzekerheid leidde zo ook tot hogere rentes. Duurdere leningen maken ook investeringen in vastgoed minder aantrekkelijk. Alleen het verbouwen en herstellen van woningen en gebouwen is de komende jaren nog een groeimarkt, omdat er meer geld naar verduurzaming gaat.
Eerder wezen onder andere makelaarsvereniging NVM en vastgoedadviseur CBRE op het bijkomende effect van lagere huizenprijzen. Nu woningen in waarde dalen terwijl de kosten voor bouwbedrijven oplopen, steken beleggers waarschijnlijk minder geld in nieuwbouw, waarschuwden ze.
Vergunningen
Vorig jaar groeide de bouw nog wel dankzij de extra bouwvergunningen die een jaar eerder werden afgegeven. Maar volgens het EIB was de toename veel geringer dan verwacht. Hierbij speelde mee dat gemeenten minder vergunningen afgaven voor bouwprojecten. Dat komt door een tekort aan geschikte bouwlocaties, maar ook doordat gemeenten te weinig ambtenaren lijken te hebben om alle vergunningsaanvragen te behandelen. Daarnaast maakte de rechter in november een einde aan de vrijstelling waarmee bouwprojecten automatisch toestemming kregen om stikstof uit te stoten, wat de bouw extra vertraging opleverde.
De nieuwe vooruitzichten zijn slecht nieuws voor minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Om het woningtekort op te lossen wil hij dat er jaarlijks 100.000 nieuwe woningen in Nederland bij komen. Dit en volgend jaar blijft het aantal reguliere nieuwe woningen waarschijnlijk steken op 70.000, verwacht het EIB.
Bottleneck
,,Als we er met zijn allen de schouders onder zetten hoeft de nieuwbouw niet terug te vallen”, zegt voorzitter Martin van Rijn van woningcorporatiekoepel Aedes. De corporaties staan volgens hem klaar om hun nieuwbouwproductie te verhogen. ,,Als er betaalbare bouwgrond is en er geschikte locaties zijn, kunnen wij aan de slag.”
Wie nu niet wil bouwen, laat zijn beurt voorbijgaan
,,Locaties zijn vaak de bottleneck en dat hangt samen met de grondprijs. Het is woningcrisis, de urgentie is hoog, het kan niet zo zijn dat bouwlocaties ongebruikt blijven liggen omdat er nu even wat minder rendement te behalen is”, zegt Van Rijn over de situatie. ,,Wat mij betreft mag de minister ook daar meer regie op nemen. Soms kunnen dingen, simpelweg omdat het moet. Wie nu niet wil bouwen, laat zijn beurt voorbijgaan, woningcorporaties zitten te springen om die locaties. We mogen al die mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden niet in de kou laten staan.”
Woningcorporaties hebben eerder de handtekening gezet om de komende jaren 250.000 sociale huurwoningen en 50.000 middenhuurwoningen te bouwen. ,,Natuurlijk weet ik dat er nog van alles geregeld moet worden voordat die woningen er staan en dat het tij even tegenzit. Maar we mogen ons daardoor niet uit het veld laten slaan”, aldus Van Rijn.
Kijk onze video's over wonen in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Een op de drie huurders vreest bij voorbaat kansloos te zijn: ‘Moeilijk in te schatten wat er meeweegt’
Ruim een derde van de huurders zoekt geen hypotheekadviseur op, terwijl ze best een koopwoning willen hebben. De reden? Ze vrezen bij voorbaat kansloos te zijn. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Huizenmarkt stort verder in, volgens ABN: ‘Prijzen dalen sneller dan verwacht’
De dip op de woningmarkt wordt een diep dal. ABN Amro stelt de verwachting voor dit jaar fors naar beneden bij. Dit jaar verliezen koophuizen 6 procent van hun waarde en volgend jaar nog eens 4 procent. -
Getest: dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
PREMIUM
Bijna vier miljoen voor verwaarloosd postkantoor dat designer Patricia renoveerde: ‘Ik was er wég van’
Tientallen jaren stond het leeg. Niemand wist wat er met het postkantoor gebeuren moest. Tot een designer met een internationale clientèle het verbouwde tot familiehuis. Nu staat het te koop: voor bijna vier miljoen euro. ,,Het was uitgewoond, koud en vies en ik was er wég van.’’Wassenaar -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.