Dankzij de verhuurderheffing kunnen woningcorporaties minder nieuwe huizen bouwen, zegt koepelorganisatie Aedes.
Volledig scherm
Dankzij de verhuurderheffing kunnen woningcorporaties minder nieuwe huizen bouwen, zegt koepelorganisatie Aedes. © Shutterstock

Woningcorporaties boos over extra belasting van 170 miljoen euro

Het kabinet zegt er alles aan te doen om nieuwbouw en duurzaamheid te stimuleren, maar maakt dat voor woningcorporaties onmogelijk door hoge belastingen te innen. Dat zegt koepelorganisatie Aedes, die deze zomer onderzoek laat doen naar de belastingdruk.

De belastingdruk neemt komend jaar naar schatting opnieuw fors toe, met 170 miljoen euro. Dat heeft alles te maken met de verhuurderheffing die in 2013 is ingevoerd. Hoe het komt dat die zo hard oploopt? Simpel: hij is gekoppeld aan de huizenprijzen (WOZ-waarde) en omdat die sterk stijgen, gaat ook de taks omhoog. Woningcorporaties hebben met de Woonbond afgesproken de kosten niet door te belasten aan de huurders van sociale woningbouw. Daardoor ontstaan nu financiële problemen. 

De verhuurderheffing is niet de enige taks die verhuurders (ook particulieren en beleggers) op hun bord hebben gekregen. Vorig jaar kwam daar een beperking van de renteaftrek bij. Woningcorporaties kunnen daar niet voor worden uitgesloten, maar kregen wel een korting van 100 miljoen euro op de verhuurderheffing. Die zou echter volledig wegvallen door de hogere WOZ-waarde van de corporatiewoningen, zegt Aedes nu. 

Nieuwbouw en verduurzaming

Aedes stijdt samen met de Woonbond al enkele jaren tegen de verhuurderheffing. Die is bedoeld voor verhuurders met een winstoogmerk, niet voor organisaties die betaalbaar wonen als doel hebben, vinden ze. ‘Er verdwijnen opnieuw honderden miljoenen van corporaties extra in de schatkist. Daardoor kunnen ze weer fors minder investeren in nieuwbouw en verduurzaming van woningen’, aldus Aedes.

Woningcorporaties laten ook afzonderlijk weten dat ze problemen ondervinden van de heffing. In de regio Amsterdam heeft de minister onlangs een woondeal gesloten om 15.000 huizen per jaar waarvan 5.000 sociale huurwoningen te bouwen in de strijd tegen woningnood en oplopende huizenprijzen. Twaalf van de 26 woningcorporaties in de regio Amsterdam hebben het Financieele Dagblad laten weten onvoldoende geld te hebben om die doelstelling waar te maken.  

Aedes verwacht dat in 2021, aan het eind van de kabinetsperiode, de extra belastingen zijn gestegen naar 2,6 miljard euro. Om daar beter inzicht in te krijgen laat de koepelorganisatie onderzoek doen naar de stijgende belastingdruk en komt na de zomer met ‘door externen getoetste cijfers’.